Malezija je dobila novog kralja, 17. po redu, To je sultan Ibrahim Sultan Iskandar, on će preuzeti dužnost u januaru, zamijeniće na prijestolju kralja Al-Sultana Abdullaha, koji je imenovan 2019. Njegov silazak sa prijestolja dio je jedinstvenog malezijskog sistema rotacijske monarhije, u kojem se glave njenih kraljevskih porodica izmjenju svako pet godina.

Nakon nezavisnosti od britanske kolonijalne vladavine 1957. godine, redoslijed rotacije među sultanima određen je prema stažu, na temelju toga koliko su dugo vladali. No to je pravilo odbačeno nakon što su sve kraljevske porodice završile po jedan mandat. Sada se izmjenjuju na temelju početnog redoslijeda.

Održe tajno glasovanje, ali glasački listić ima samo ime sultana čiji je red. Svaki sultan mora naznačiti smatra li da je kandidat prikladan za kralja, a kandidat mora dobiti prostu većinu. Nakon objave rezultata glasački listići se uništavaju u prisustvu sultana.

Iako je zemlja parlamentarna demokratija u kojoj monarh uglavnom služi kao šef države – igrajući ceremonijalnu ulogu – ta je pozicija posljednjih godina postala utjecajnija zbog dugotrajne političke nestabilnosti tokom koje je kralj imao rijetko korištene diskrecione ovlasti.

Novi 64-godišnji kralj – sultan Ibrahim Sultan Iskandar, iz južne države Johor – preuzet će dužnost od kralja Abdullaha kada mu istekne mandat 31. januara slijedeće godine. Njegov izbor bio je uveliko očekivan, budući da je vladar države Johor koja graniči sa Singapurom bio slijedeći na redu na temelju redoslijeda rotacije uspostavljenog između devet državnih vladara zemlje.

Poznat po velikoj kolekciji luksuznih automobila i motocikala, sultan Ibrahim također ima široke poslovne interese, od nekretnina do rudarstva. Firma u kojoj ima udjela ima zajedničko ulaganje s posrnulim kineskim poduzetnikom Country Garden za razvoj projekta vrijednog 100 milijardi dolara pod nazivom Forest City u Johoru.

Za razliku od drugih tradicionalnih malezijskih vladara, sultan Ibrahim otvoreno je govorio o politici i rekao je da ima dobar odnos s premijerom Anwarom Ibrahimom, za kojeg smatra da bi mu trebalo dati više vremena za jačanje ekonomije. Sultan je javno zagovarao uspostavu posebne ekonomske zone između Johora i susjednog Singapura kako bi se ojačale veze.

Sadašnji predsjednik također je igrao neuobičajeno aktivnu ulogu u malezijskoj politici, unatoč tome što je to uglavnom ceremonijalna pozicija u kojoj monarh djeluje kao čuvar islama u zemlji s muslimanskom većinom.

Savezni ustav daje monarhu samo nekoliko diskrecionih ovlasti, a od kralja se uglavnom zahtijeva da djeluje prema savjetu premijera i kabineta. Također dopušta kralju da imenuje premijera za kojeg vjeruje da ima parlamentarnu većinu, što je ovlast koja se nikada nije koristila sve do 2020. godine, budući da se premijer obično bira putem izbora.

Kralj al-Sultan koristio je te ovlasti tokom razdoblja političke nestabilnosti izazvane porazom Ujedinjene malajske nacionalne organizacije, koja je neprekidno upravljala Malezijom od datuma nezavisnosti do 2018. On je izabrao posljednja tri premijera zemlje.

Godine 2020., kada je tadašnji premijer Mahathir Mohamad podnio ostavku, kralj se sastao sa svih 222 zastupnika kako bi odlučio ko od njih može imati većinu za formiranje slijedeće vlade. On je nakon tih sastanaka imenovao Muhyiddina Yassina za premijera.

Godine 2021. kralj je nakon sličnog procesa izabrao Ismaila Sabrija Yaakoba za premijera. Odabrao je Anwara Ibrahima za premijera krajem 2022. godine. Kralj također ima ovlasti pomilovati osuđene osobe.