Nakon nekoliko sedmica vijećanja i međusobnog trvenja, čelnici Francuskog vijeća za muslimansko bogoštovanje (CFCM) objavili su sporazum kojim se potvrđuje "kompatibilnost" muslimanske vjere sa "sekularizmom" i "ravnopravnost muškaraca i žena" uz odbacivanje" instrumentalizacije islama u političke svrhe ".

Uradili su to nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron zatražio od njih potvrdu republikanskih načela kao dio svoje ofanzive protiv separatizma i, kako ga zove, „radikalnog islama“, što je rezultiralo prijedlogom zakona o kojem se raspravlja Parlamentu.

Macron je pojačao pritisak na muslimanske predstavnike nakon napada na profesora Samuela Patyja sredinom oktobra i u bazilici u Nici dvije sedmice kasnije. Prema izjavi CFCM-a objavljenoj u nedjelju navečer, u pismu čiji sadržaj nije objavljen u javnosti stoji da "načelo jednakosti pred zakonom obvezuje svakog građanina, uključujući muslimana Francuske" da živi "u okviru zakona Republike, garanta jedinstva i kohezije naše zemlje ".

Također se odnosi na neprijateljska djela protiv muslimana u Francuskoj, koja se pripisuju "ekstremističkoj manjini koju se ne smije miješati ni s državom ni s francuskim narodom".

Francuska udruga predstavnika muslimana službeno je odobrila "pismo principa" o islamu u Francuskoj koje će dovesti do restrukturiranja na;ina organiziranja pripadnika druge najveće religije u zemlji.