Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova protivnica Marine Le Pen kvalificirali su se u drugi krug izbora, ponavljajući tako dvoboj iz 2017. godine. Francuski muslimani, od kojih su mnogi podržali poraženog ljevičarskog kandidata Jean-Luca Melenchona, sada su zabrinuti za budućnost. Ovi izbori će vjerojatno imati trajne posljedice za francusku muslimansku zajednicu.

Bez obzira na sve svoje razlike, dva suprotstavljena kandidata pokazuju izuzetnu uniformnost u rješavanju pitanja islama i “muslimanskog problema”. Nakon što je izabran 2017. godine, Macron je izvršio snažan pritisak na pripadnike muslimanskog civilnog društva, otežavajući njihov svakodnevni rad nepodnošljivo i pooštravajući državnu pasku nad njihovim vjerskim običajima.

Usluge koje je stvorila i koristila francuska muslimanska zajednica su preko noći ukinute ministarskim dekretom. Više od 718 džamija, islamskih škola i muslimanskih organizacija zatvoreno je, nakon što je istraženo više od 24.000 objekata i 46 miliona eura sredstava zaplijenjenih od već tada ekonomski ugrožene manjine.

Ova politika antimuslimanskog progona koju sponzorira država namjerno je skrivena od međunarodnog pogleda. Ako bude ponovno izabran, Macron bi nastavio i proširio ovu politiku, a prirodno je pretpostaviti da bi to učinila i Le Pen. I jedni i drugi smatraju islamsku vjeru i njezinu vidljivu praksu “civilizacijskim prijetnjama”, držeći stav da se “islamističkom separatizmu” mora kategorički suprotstaviti. Macronov ministar unutarnjih poslova čak je označio Le Penin pristup islamu kao "meki".

Ako se čini da krajnja desnica doseže više islamofobične visine od političkog centra u Francuskoj, vjerojatno je samo pitanje vremena kada će takva razlika erodirati. Doduše, Le Pen je otišla dalje od Macrona u predlaganju zabrane nošenja hidžaba, ali Macron je to godinama odlučno kritizirao, a njegova institucionalizacija antimuslimanskog progona može samo potaknuti pesimizam za budućnost.

Ako bude ponovno izabran, Macron bi vjerojatno pronašao inspiraciju u Le Peninim islamofobičnim prijedlozima. Tužna stvarnost za muslimanske građane Francuske je da bi pobjeda oba kandidata donijela agresivno islamofobično upravljanje, s malo nijansi razlike.

Bez obzira na ishod u glasačkoj kutiji, antimuslimanski progon je već pobijedio.

Dvije stranke koje su dugo dominirale francuskim političkim establišmentom - socijalisti i republikanci - pretrpjele su teške poraze na ovomjesečnim izborima. Očito su ih zamijenile političke snage Macrona i Le Pen, čije su islamofobične stavove potaknula dva desetljeća "rata protiv terorizma" i zajednički strah od propadanja Francuske na svjetskoj pozornici.

Trebalo je obnoviti stare političke pristupe i nije bilo iznenađenje da su ključne političke osobe iz stranaka En Marche i Nacionalni front postale punoljetne s početkom rata protiv terorizma. Prošli francuski kolonijalni imperijalizam, daleko od toga da bude odbačen, jednostavno je zahtijevao generacijsko ažuriranje.

Svojim islamofobičnim progonom i osnaženom imperijalističkom voljom da vodi Evropu, Francuska je sada postala vodeća u ratu protiv terorizma. Francuska je ambicija veća od nje same. Nacija je već poduzela korake kako bi privukla svoje evropske kolege da slijede njezin primjer u svojoj antimuslimanskoj politici.

S obzirom na to da Francuska trenutno predsjedava Evropskom unijom, Macron je ovu platformu iskoristio da prikaže antimuslimansko upravljanje zemljom kao učinkovit način za sprječavanje terorizma, te je čak potaknuo EU da usvoji zajedničku sigurnosnu strategiju po uzoru na francusku viziju.

Kao direktna posljedica ovog sve represivnijeg okruženja, sve više francuskih muslimana napušta zemlju. To je razumljivo, ali s milionima muslimana u Francuskoj, to nije održivo rješenje za sve. Šta će onda biti s onima koji ostanu na francuskom tlu?

Rayan Freschi, autor članka za MEE, je CAGE istraživač sa sjedištem u Francuskoj. Autor je CAGE-ovog izvješća "Mi počinjemo širiti teror" koje otkriva postojanje državnog antimuslimanskog progona u Francuskoj.