Kandidat ljevice Lula je osvojio 50.83 posto glasova, prema 49.17 posto za desničara Jaira Bolsonara, nakon što je prebrojano nešto manje od 99 posto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud u Brazilu.

Lula je rekao da će se boriti protiv deforestacije Amazone.

- Brazil i planeta trebaju Amazonu živu i koja diše. Stablo koje još stoji vrijedi više od tone drva posječenog na crno.

- Pokušali su me živoga zakopati, ali ovdje sam - otvorio je svoj pobjednički govor i dodao:

- Ovo je pobjeda za demokratski pokret, iznad interesa svih strana i ideologija. Prvo, želim se zahvaliti Bogu. Ovi izbori suprotstavili su dvije vrlo oprečne vizije Brazila, a pobjednik je brazilski narod.

Brazilci žele knjige umjesto oružja, žele živjeti dobro, jesti dobro, imati posao i pristup obrazovanju. Brazilski narod želi opet imati nadu. Tako ja shvatam demokratiju. Želim se boriti protiv rasizma, Brazilu želim mir, demokratiju i dignitet. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedan narod - poručio je.

Lula je rekao da mu je najveći prioritet još jednom iskorijeniti glad.

- Ne treba prihvatiti kao normalno da milioni muškaraca, žena i djece u Brazilu nemaju dovoljno hrane. To će biti golem izazov i potrebno je obnoviti zemlju u svim aspektima. Brazil se vratio - kazao je.