Proteklih nekoliko godina mogli smo se načitati raznih medijskih naslova koji se odnose na bosanski državni grb i zastavu s ljiljanima. Bilo je „Ljiljan, šahovnica i trobojka u BiH dozvoljeni, ali nepoželjni“, gdje se, kao i toliko puta dosad, ljiljani stavljaju u isti koš s ratnim obilježjima hrvatskih i srpskih formacija. Zatim „Navijači BiH ljuti zbog zabrane zastave s ljiljanima“, pa „Zabrana za ljiljane u Koelnu, razlog nije poznat“ ili „Ponovo kazne u RS zbog isticanja zastave RBiH s ljiljanima“.

U međuvremenu je možda sazrio trenutak da vlasti Rs-a zbog ovoga grba uhapse nekoga u Srbiji. Naime, pri Sarajevskom aerodromu, u jednoj radnji se prodaju privjesci za ključeve s pločicom na kojoj se nalazai bosanski grb s ljiljanima. Takvih ima širom Baščaršije, ali nisu im uvijek isti proizvođači. Na ovima u zgradi aerodroma piše da ih proizvodi srbijanska firma „X-Tema“ d. o. o. smještena u beogradskoj Ulici Avramović Mihajla.

Dakle, Armija RBiH nije ušla u Beograd, ali bosanski ljiljani jesu, samo u sitnom formatu. Ušli su tako da bi opet izašli, u vidu robe za prodaju na Sarajevskom aerodromu, a vjerovatno i još negdje. Znači, privjesci s tom, kako srpski i hrvatski mediji znaju reći, „ratnom zastavom“, nekad znaju još više lupiti pa reći „Alijinom zastavom“, proizvode se u Beogradu, a prodaju u Sarajevu. Na njima jasno piše zemlja porijekla: Srbija.

Teško da je zarada solidna od prodaje ovih suvenirčića, ali poniženje jeste solidno. Mnogim Sarajlijama to ne smeta niti primjećuju podvalu u ovome, u suštini je većini svejedno. Za to vrijeme, niti entitetska policija niti MUP Srbije neće privesti nikoga iz ove firme zbog javne proizvodnje tih kao „zabranjenih ratnih“ zastava, odnosno grbova. Uredno se roba uvozi, a prihodi ostaju nekom drugom, trećem.