Američki predsjednik Biden čestitao je turskom kolegi Erdoganu ponovni izbor, rekavši da se raduje nastavku zajedničkog rada na bilateralnim i globalnim izazovima, prenosi Anadolija.

Erdoganu je na izbornoj pobjedi čestitao i premijer Velike Britanije Rishi Sunak.

“Čestitamo @RTErdogan. Radujem se nastavku snažne saradnje između naših zemalja kao NATO saveznika, od rastuće trgovine do borbe protiv sigurnosnih prijetnji“, naveo je Sunak na Twitteru.

Među prvima koji je čestitao pobjedu Erdoganu bio je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao kako je Erdoganova pobjeda dokaz nesebičnog rada i nezavisne vanjske politike.

"Pobjeda na izborima bila je prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada kao šefa Turkiye i jasan dokaz podrške turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i vodite nezavisnu vanjsku politiku. Izuzetno cijenimo vaš lični doprinos jačanju prijateljskih odnosa Rusije i Turkiye", poručio je Putin.

Pobjedu Erdoganu čestitao je i prvi čovjek Francuske Emmanuel Macron.

"Francuska i Turkiye se suočavaju sa ogromnim izazovima. To su mir u Evropi, budućnost naše Sjevernoatlantske alijanse kao i situacija na Mediteranu. Čestitam vam na ponovnom izboru i nastavit ćemo ići naprijed", rekao je Macron.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski također je čestitao Erdoganu novi mandat na čelu Turkiye.

"Čestitam predsjedniku Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima. Računamo na dalje jačanje strateškog partnerstva za dobrobit naših zemalja kao i na jačanje saradnje za sigurnost i stabilnost Evrope", rekao je.

U obraćanju desetinama hiljada građana okupljenih ispred predsjedničke palate u Ankari, Erdogan je poručio kako je „danas pobijedila Turkiye i turska demokratija“.

„Kao i uvijek, poštujemo volju našeg naroda. Nismo pobjednici samo mi. Pobjednik je Turkiye, pobjednik je naša demokratija. Niko danas nije izgubio, pobijedilo je svih 85 miliona naših građana. Sada je vrijeme da se ujedinimo oko naših nacionalnih ciljeva i nacionalnih snova.“