Vareš, u kojem kompanija Adriatic Metals/Easter Mining otvara posao iskopavanja pleminitih metala, ambasador Reilly posjetio je dan nakon što su američki ambasador Michael Murphy i ambasador EU Johann Sattler federalnoj Vladi izdiktirali dnevni red u kojem, između ostalog, stoji i to da trebamo dati stranim investitorima na korištenje aerodrome, ugasiti termoelektrane, zatvoriti rudnike uglja, a od njihovih kompanija, valjda je to plan, kupovati “zelenu energiju”, jer oni brinu o okolišu.

Ovakav način rada i razmišljanja odlično je opisao sradnik Stava Mustafa Drnišlić na mreži X: “Lice i naličje kolonijalizma. Afričkog tipa. Sponzoriraju eko-kampanje i prave pritisak da zatvaramo vlastite rudnike, termo i hidroelektrane dok nam oni uvode i promovišu ‘investitore’ koji iza sebe ostavlju pustoš, iscrpljene resurse i uništenu okolinu”.

Na istoj mreži posjetu je prokomentirao i aktivista Samir Beharić rekavši da, iako ne poriče da korist postoji, šteta koju će Adriatic Metals nanijeti je nemjerljiva.

Ponešto o šteti koja je već vidljiva znaju u NGG Park prirode Trstionica i Boriva. Ova grupa građana uputila je prije nekoliko mjeseci Federalnom ministarstvu okoliša i turizma prigovor na zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za odlagalište otpadnog materijala iz iskopa na lokaciji „Crvene stijene“ na području općine Vareš za operatera Easter Mining d.o.o. Vareš, odnosno Adriatic Metals.

Oni navode da kompanija Eastern Mining u svom zahtjevu iznosi neistinite i netačne podatke u svrhu ishodovanja javne isprave, a sa ciljem sticanja materijalne koristi, što se kvalificira kao krivično djelo.

Oni napominju da su kompanija i njeni podizvođači, kao i domaće institucije su pod krivičnom istragom zbog sumnje na organizovani kriminal, sumnje na korupciju i sumnje na počinjenje teških krivičnih djela iz oblasti ekološkog kriminala i ugrožavanja zdravlja stanovništva.