Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman je posljednjom izjavom o odlukama Visokog predstavnika Christiana Schmidta još jednom potvrdio da su one išle isključivo u korist jednog naroda, a na štetu Bošnjaka, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende.

U saopćenju se navodi da, u okolnostima u kojima je suspenzijom Ustava FBiH u potpunosti zaobiđena volja bošnjačkog naroda, Grlić Radmanova tvrdnja da je nakon tih odluka „položaj hrvatskog naroda puno bolji“ dokazuje da je cilj intervencija bio isključivo pogodovanje Hrvatima, odnosno HDZ-u BiH čiji su kadrovi, kako je to kazao hrvatski ministar vanjskih poslova, zastupljeni na svim nivoima vlasti.

-Odluke Visokog predstavnika ne samo da su HDZBiH učinile neizostavnim dijelom vlasti, već su toj stranci omogućile da biraju s kim će praviti vlast, neovisno o izbornom rezultatu i masovnosti podrške bošnjačkog naroda. Potvrđuje to i činjenica da aktuelnu nametnutu Vladu FBiH podržava tek jedna trećina izabranih zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH, i to ona trećina koja je očigledno spremna na štetne ustupke HDZ-u BiH - navodi Lendo.

Dodaje da je pogodovanjem jednoj političkoj stranci, uz izostanak bilo kakve intervencije u entitetu RS, "visoki predstavnik Christian Schmidt  nanio nesagledivu štetu bošnjačkom narodu, ali i cijeloj državi Bosni i Hercegovini, jer je takvim odlukama ojačao destruktivne politike nauštrb onih snaga koje su sačuvale državu, te gradile i jačale njene institucije".