Ovo nije status o plaćama rudara, nego nepotrebnim preuveličavanjima i neistinama od strane medija.

LAŽ ne smije biti okvir za bavljenje novinarstvom! Nikada i ni za kakav cilj!

Da se razumijemo, ne trebam da napominjem da među rudarima imam prijatelje, članove šire familije, jer i bez toga SMATRAM da nisu dovoljno plaćeni, a još više da rade slabo zaštićeni i neravnopravni sa "ostatkom" konzorcija uokviru kojeg dobijaju plaće.

Sve to nije razlog da se LAŽE da bi se "napumpala" priča o tome da je negdje drugdje ovaj preteški posao plaćen 13x više!

Prvo, komorat kaže da je za vrijeme Godišnjeg odmora na svom radnom mjestu, bio u Njemačkoj i zarađivao po 20 eura po satu. Logično, na crno, logično na ruke.

On ne mora, ali novinar MORA znati kako se formira cijena rada. Satnica, koeficijent radnog mjesta, bodovanje, netto, brutto, topli obrok, benificirani staž, prijevoz, PIO/MIO, zdravstveno, složenost radnog mjesta, minuli rad, pa eventualno naknada za noćne smjene, sve što se ne računa u Njemačkoj kad se kaže satnica.

Ponoviću, rudari u BiH primaju premalo, ali ne primaju 580 KM mjesečno ( 3 KM po satu x184 sata) na što aludira članak, autor i naslov.

Za plaću Kopača u Zenici, Brezi, kad se uračunaju topli obrok, noćni rad, minuli rad, PIO, zdravstveno, sa svim obavezama prema državi Rudnik izdvoji između minimalnih 2.300 pa do 3.000 KM. Za 184 sata. Dakle 13 do 16 KM po satu, brutto. To je i dalje manje nego u Njemačkoj, ali nije 3 KM po satu. I nije 13x manje.

Umjesto nepotrebnih laži, možda je bolje potencirati smanjenje obaveza koje treba platiti za svaki sat rudara, ali i ostalih.

I posljednji put ću ponoviti, ovo nije status o plaćama rudara, nego nepotrebnim preuveličavanjima medija...