Firma „Lager“ iz Posušja, koja je eksploatirala ugalj iz rudnika Kamengrad kod Sanskog Mosta, bespravno je uzurpirala i uništila vakufsku imovinu u Sanskom Mostu. O tome je javnost upoznao glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most Mirza ef. Žerić na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Sanski Most, na kojoj se govorilo o eksploataciji uglja u Sanskom Mostu.

„Osjećam da je ovo bitan moment za historiju našeg grada i od naših odluka će zavisti udobnost života nas i naših potomaka. Kada je riječ o uzurpiranoj vakufskoj imovini, treba se prisjetiti izreke da prirodna bogatstva i prirodne ljepote nismo naslijedili od naših predaka nego smo posudili od naših potomaka. Naši potomci će nas ili proklinjati ili po dobru spominjati. Na ovoj misli trebamo temeljiti svaku svoju odluku kada je riječ o iskorištavanju prirodnih bogatstava, a posebno kada se radi o uništavanju uslova za život“, kazao je Žerić.

On je dodao kako je „Lager“ uzurpirao i nepovratno uništio vakufsku imovinu.

„Podsjetit ću vas na značaj, vrijednost i svetost vakufskih dobara da shvatite koliki je presedan načinjen u Sanskom Mostu uzurpacijom, otimačinom i nepovratnim uništenjem vakufske imovine. Vakuf je imovina koja treba služiti svim ljudima, ona se ne može ni prodati, ni pokloniti, ni naslijediti. Kako je uvijek bilo onih koji su uvakufljavali u ime Boga, tako je bilo i onih koji su bjesomučno udarali na vakufsku imovinu, otimali je, na različite načine uništavali. Prije 20 godina u arhivi Općine Sanski Most radio sam istraživanje o otetoj vakufskoj imovini, na vakufskoj zemlji izgrađena je autobuska stanica, hotel, zanatski centar i neki drugi objekti“, pojasnio je Žerić.

Prema njegovim riječima, prošle godine Medžlis je dobio informaciju da je firma „Lager“ uzurpirala dvije vakufske parcele. „U ramazanu smo posjetili i identifikovali te parcele nadajući se da ih neće dirati oni koji vjeruju samo u novac i profit, koji nemaju nikakvih drugih načela. Podsjećamo, prije uništavanja parcela nikakvi imovinsko-pravni odnosi nisu regulisani između firme 'Lager' i Islamske zajednice, što je pravna obaveza propisana ugovorom koji je potpisala firma 'Lager'. Nakon uništenja vakufske imovine dobili smo ‘uljudnu i primamljivu’ ponudu da uzurpatorima imovine prodamo spomenute parcele. Vakufska imovina se ne može prodati. Ostali smo šokirani i zaprepašteni da se neko u Sanskom Mostu usuđuje bagerom ući na vakufsku parcelu, uništiti i poslije, bez imalo savjesti i kajanja ponuditi nešto u zamjenu. Bio sam tužan i ponižen gledajući slike naših deda i nana, naših sugrađana kako danonoćno dežuraju na ulici nastojeći sačuvati svoju imovinu od uništavanja. Njihove suze, njihov krik je dova koja će prije ili kasnije stići one koji su ih izazvali. Vi, koji imate moć i donosite odluke, molim vas da zaštite vakufsku imovinu, imovinu svih naših sugrađana, a Islamska zajednica će pokrenuti spor pred sudom i borit ćemo se pravnim, legalnim putem za zaštitu naše imovine“, rekao je efendija Žerić.

Nakon njegovog izlaganja, te izlaganja udruženja i pojedinaca, Općinsko vijeće donijelo je Odluku kojom se poništava Odluka kojom je data saglasnost za potpisivanje koncesije za investitora.

Osim toga, usvojeni su zaključci da se uputi zahtjev Vladi USK da poništi odluku kojom se dodjeljuje koncesija investitoru i odobrava Kantonalnom ministarstvu privrede da zaključi ugovor o koncesiji s firmom „Lager“ iz Posušja. Dalje, da se uputi zahtjev Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije da poništi suglasnost za prijenos dozvole za eksploataciju na investitora kao i zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrši nadzor i poništi suglasnost Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Mostar za pomenuti prijenos dozvole,