„Na temelju oduzete dokumentacije, kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio dio većeg plana za aneksiju sjevera Kosova putem koordiniranog napada na 37 različitih položaja. Uslijedilo bi uspostavljanje koridora prema Srbiji, kako bi se omogućila opskrba oružjem i trupama.“

Napisao je to jutros na svom Twitter profilu premijer Kosva, Albin Kurti, potvrdivši tako neke ranije teze da se iza terorističkog napada izvedenog nedavno u okolini kosovskog manastira Banjska krije šira agenda Beograda.

Službeni Beograd negire umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, kojeg kosovske vlasti smatraju organizatorom oružanog napada na policiju u Banjskoj, u petak je preuzeo odgovornost za taj napad, saopćio je njegov odvjetnik Goran Petronijević koji je na press konferenciji pročitao njegovo pismo za javnost.

U pismu Radoičić ističe da "nikoga nije obavještavao iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova", niti je od njih imao "bilo kakvu pomoć" u organiziranju napada, a vlasti u Prištini je optužio za nelegalnu okupaciju Kosova.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi se također na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Based on confiscated documentation, @Kosovo_Police have confirmed that the terrorist attack was part of a larger plan to annex the north of Kosova via a coordinated attack on 37 distinct positions. Establishing a corridor to Serbia would follow, to enable supply of arms & troops.

— Albin Kurti (@albinkurti) October 2, 2023