Nedjeljom ujutro cesta koja povezuje centar Margilana (Uzbekistan) sa centrom Kumtepe mjesto je paklene buke. Svi kao da žure da što prije stignu na tržnicu, a roj automobila, kombija, autobusa i kombija kao da se ne može urediti, unatoč glasnim zvižducima policajaca. Žene natovarene zavežljajima silaze iz vozila koja staju gdje one žele i žure prema štandovima.

Bazar Kumtepa zauzima hektare i hektare zemlje. Šetač može provesti cijeli dan hodajući hodnicima na otvorenom ili u zaklonu u zgradama, a da ne prođe dva puta istim mjestom.

To je jedna od enklava na nekadašnjem Putu svile koja i danas održava trgovinu tom tkaninom. Po veličini i buci podsjeća na Kashgar, također nedjeljom, u Turkistanu pod kineskom upravom. Cehovi su grupirani, kako i priliči tržištu koje je svoje korijene pustilo stoljećima prije. Prodavači deterdženata su zajedno; zajedno su i oni koji prodaju dijelove automobila, nove ili polovne električne uređaje; cipele; ruksaci; donje rublje; bomboni; posuđe; metle…



Prehrambeni sektor, na sjevernoj strani, oslikava ono što Ferganska dolina (gdje se nalazi Margilan) jeste: najplodnija oaza u Srednjoj Aziji. Tamo su hrpe grožđa, jabuka, krompira, paprika, oraha... Sve pažljivo složeno.

Kao i na drugim mjestima Srednje Azije, i ovdje su dinje i lubenice ogromnih dimenzija. Riječ je o primjercima koji izgledaju poput balističkih projektila, toliko su goleme i teške.

Lavash kruh, kao i u cijelom Uzbekistanu, zaslužuje posebno poglavlje. Tihi prodavači slažu ih prema debljini kore, napuhane i zlatne za razliku od središta koje je obično mnogo svjetlije boje i gdje su iscrtani motivi koji identificiraju majstora koji ga je mijesio. Neki čak imaju šarene ukrase i neodoljiva su napast.

Lavash kruh (proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva) nije samo glavna namirnica u uzbekistanskoj prehrani. U njihovoj je kulturi također simbol blagostanja te je nezamislivo da ostaci lavasha ostanu na stolu na kraju obroka. I krajnje je nepristojno baciti ga. Krajem dana, poput tihe vojske, prodavači rastavljaju svoje štandove i ostavljaju spreman kostur za reduciranu verziju pijace četvrtkom.