Kum Nihada Uka, generalnog sekretara Naše stranke i sarajevskog gradskog vijećnika, izabran je početkom ove sedmice za pravobranioca Grada Sarajeva. Uk, naravno, u tome ne vidi ništa ni loše ni sporno. Tvrdi da je sve bilo regularno, bez intervencija sa strane. 

“On je moj kum. Ko god je mogao gledati sjednicu mogao je da zaključi šta je prava istina. Nisam bio član komisije koja je odlučivala o tome. Gradonačelnica predlaže kandidate, sve dolazi na Gradsko vijeće. Jučer su počeli spinovati neke stvari da mi je rođak, da sam predsjednik komisije... Ništa od toga nije istina”, rekao je za “Faktor” Nihad Uk.

Uk nas pokušava uvjeriti da svjedočimo jednom novom, zanimljivom procesu u političkom životu. Da se kadrovska rješenja dogovaraju na sjednicama na kojima se glasa za njihovo imenovanje, a ne ranije, prije sjednica, kada se dogovaraju imena i pozicije, što se samo ozvaniči glasanjem. Ako je tako, a naravno da nije, onda je to jedinstvena praksa u svijetu.

Kako god, kum je pravobranilac iako je ranije za tu dužnost bio predložen Destan Hodžić. Na sjednici koja je održana 1. decembra 2021. godine Hodžić nije izabran jer Gradsko vijeće nije usvojilo odluku, pa se pristupilo imenovanju sljedećeg kandidata.