Da se bliskost sa čelništvom političkih stranaka itekako isplati, nije neka novost, ne postoji zemlja u kojoj se takvi odnosi ne materijaliziraju, tako je ovih dana i u većem bh. entitetu čija vlada imenuje svoje kadrove na čelne dužnosti brojnih javnih poduzeća.

Danas je objavljeno da je, na prijedlog federalnog Ministarstva kulture i sporta (Sanja Vlaisavljević) Vlada imenovala vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora JP Filmski centar Sarajevo. Imenovani su Ante Batarilo (predsjednik), te Damir Šagolj i Timka Grin.

Šagolj, sin nekadašnjeg kolumniste Oslobođenja, Mirka Šagolja, intimus je Predraga Kojovića, donedavnog čelnika Naše stranke. Godinama je radio kao foto-reporter za agenciju Reuters, tokom američke invazije Iraka ušao je u tu zemlju u oklopnom vozilu američkih snaga. Izvještavao je sa nekoliko svjetskih žarišta prije nego što je prekomandovan na Tajland. Ovdašnji su mediji tih godina izvještavali da je Šagolj dobitnik Pulicerove nagrade, što baš i nije bilo tačno, jer je tom nagradom bila krunisana redakcija, ne nijedan pojedinac.

Samo koji mjesec kasnije tajlandski mu je mandat misteriozno, preko noći prekinut, navodno je cijela redakcija dobila otkaz iz razloga koji nikad nisu objelodanjeni a Šagolj se vraća u Sarajevo bez ikakvog traga povezanosti sa tom novinskom agencijom.  

Nekako u to vrijeme Damir Šagolj je imenovan u zvanje docenta na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti a režiser Ahmed Imamović alarmirao je javnost tvrdeći da se radi o prevari te da Šagolj nema diplomu potrebnu za to zvanje.

Ono što je dostavio je potvrda ETF Istočno Sarajevo da je kandidat 1991. godine, bio apsolvent Elektrotehnike na Odsjeku automatika. Začuđuje činjenica da je Šagolj koji je rođen 1971. godine, već sa nepunih dvadeset godina apsolvent na petogodišnjem studiju, te i ako je sve ispite davao u roku, prostom matematičkom radnjom sabiranja, zaključuje se da je elektrotehniku upisao u petnaestoj godini života, a i da jeste tako (ipak je čudnovato), potvrda o statusu apsolventa koju je dostavio prilikom same konkursne procedure za izbor, nije ono što se tražilo predmetnim javnim oglasom, već je eksplicitno navedeno da su kandidati kao ispunjenje zakonskog uslova, dužni dostaviti diplomu o završenom prvom ciklusu studija, što predstavlja imperativenu normu prije svega“, kazao je tada Imamović.

Kasnije će Nastavno-umjetničko vijeće ASU poništiti konkurse na kojima su izabrani nastavnici na što je bila prisiljena nakon zaključka Kantonalne inspekcije koja ih je obavezala da tako naprave. Iako se čitav skandal nekako s vremenom stišao, na stranici ASU Šagoljevo ime i prezime i dalje je navedeno pod rubrikom docent a iako, navodno, predaje Fotografiju i Savremene dokumentarističke prakse, jedini je čije fotografije nema na stranici te institucije.