U Ukrajini je jučer zavladalo uzbuđenje nakon što  su se videosnimci oštećenog Krimskog mosta, poznatog i kao Kerčki most, proširili kao šumski požar društvenim mrežama. Ovaj se događaj već poredi sa potapanjem ruskog ratnog broda Moskva u aprilu, piše BBC.

"Navođena raketna krstarica Moskva i Kerčki most - dva ozloglašena simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu - su pali", objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Tviteru.

"Šta je sljedeće na redu, Russkies?", nastavili su.

Ogromna eksplozija rano jučer pogodila je Kerčki most, ključni put snabdijevanja Rusije koji je izgrađen nakon što je anektirala Krim 2014. godine. Požar koji je uslijedio izazvao je djelimičnu obustavu saobraćaja na neko vrijeme.

Most, najduži u Evropi sa dužinom od 19 kilometara, prelazi Kerčki moreuz na Azovskom moru, a njegova je gradnja koštala 3,7 milijardi dolara. Ujedno, ovo je najduži most koji je izgradila Rusija, piše Anadolija.

Inventivni ukrajinski aktivisti na društvenim mrežama radosno izbacuju šale kako bi proslavili, a druga najveća ukrajinska banka, Monobank, kaže da je već izdala novi dizajn debitne kartice sa srušenim mostom.

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu sigurnost, nije jedini koji je primijetio da se napad dogodio samo dan nakon 70. rođendana Vladimira Putina, tvitujući videosnimak oštećenog mosta pored čuvene izvedbe Marilyn Monroe - Sretan rođendan, gospodine predsjedniče iz 1962.

Osjećaj uzbuđenja je skoro opipljiv, navodi BBC.

Nakon sedmica uglavnom dobrih vijesti sa bojišta, gdje ukrajinske snage nastavljaju da vraćaju teritoriju koju je Rusija zauzela još u februaru i martu, pogled na osakaćeni, zapaljeni most predstavlja ogroman dodatni poticaj moralu.

Kako je to urađeno?

Kruže o tome brojne teorije - od operacije ukrajinskih specijalnih snaga do rada partizana na Krimu, raketnog udara, pa čak i bombe samoubice.

"Ovo je remek-djelo tajne sabotaže", rekao mi je bivši visoki britanski vojni stručnjak za eksplozive.

"Možda je uzrok mogao biti dobro planiran napad odozdo", rekao je.

"Kod strukturalnog rušenja, uvijek planirate 'mehanizam urušavanja' koji omogućava da težina konstrukcije obavi većinu posla."

Ukrajinski zvaničnici malo odaju, sretni što primjenjuju isti nivo dvosmislenosti koji je uslijedio nakon misterioznog napada na rusku zračnu bazu na Krimu u avgustu.

Ali, napadi na bazu Saky i most dio su istog šireg napora: da se potkopa sposobnost Rusije da koristi Krim kao lansirnu platformu za svoj rat u južnoj Ukrajini.

Drumski i željeznički mostovi su vitalne karike u ruskom lancu snabdijevanja. Bez njih, Moskvi će biti još teže poslati trupe i opremu za odbijanje ukrajinske ofanzive sjeverno od Hersona.

Kijev takođe poručuje Moskvi: Krim je naš i na kraju ćemo ga uzeti nazad.

Uprkos svom vrtoglavom užitku koji rikošetira po društvenim mrežama, neki Ukrajinci su zabrinuti.

Zaporožje je i dalje u šoku nakon ruskih raketnih napada u četvrtak, u kojima je poginulo najmanje 17 civila. Tamošnji ljudi sumnjaju da ih Rusija kažnjava dok Moskva napada nakon svojih nedavnih vojnih neuspjeha. Boje se da bi naredni dani mogli donijeti više.