U junu prošle godine na listama čekanja za terapiju bilo je oko 200 žena. Riječ je o lijekovima Ribociclib i Fulvestrant - koji oboljelim ženama znače život, a čija mjesečna terapija košta 6.500 KM.

Problemi se gomilaju

Glušac navodi da ne može tačno reći koliko ih je trenutno na listama čekanja, ali tvrdi da se broj onih koji čekaju pomenuta dva, ali i neke druge lijekove, stalno povećava.

- Da su svoj lijek dobile na vrijeme mogle su biti spašene. Ovako ostaje samo da ih porodice i njihovi prijatelji oplakuju - navodi Glušac.

U FBiH sve više se ukazuje potreba za uvođenjem novih inovativnih lijekova, ali je to, prema riječima Glušac, problem jer nije riješeno finansiranje ni onih koje se nalaze na listama.

- Gomilaju nam se problemi, a nismo riješili ni one odranije - dodaje Glušac.

Iako se pohvalila rekordnim budžetom za ovu godinu, Vlada FBiH je za teško oboljele pacijente koji se nalaze na listama čekanja Federalnog fonda solidarnosti, umjesto oko 200, izdvojila svega 50 miliona maraka.

Time je ponovo, kao i godinama ranije, prekršen Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH, odnosno njegov član 82. u kojem je navedeno da je Vlada FBiH dužna svake godine prema Fondu solidarnosti izdvojiti onoliko sredstava koliko se izdvoji iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Ne znam da li nadležni sada očekuju da pacijenti ponovo svojim pritiskom učine da se osiguraju dodatna sredstva, jer ono što je izdvojeno ni izbliza nije dovoljno. Ako u ovoj godini ostanemo na 50 miliona KM, mi samo možemo očekivati jedno, a to je još više dženaza i sahrana. Mi se danas opraštamo od jedne naše kolegice - rekao je jučer Glušac.

Prema riječima Alme Serdarević-Stefanišin, predsjednice Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH, sa 50 miliona KM mogu se samo zakrpiti rupe, kako su to, dodaje sagovornica, kazali iz Fonda solidarnosti.

- Navest ću primjer lijeka za melanom koji spašava život, a kojeg će za cijeloj FBiH u ovoj godini dobiti samo četiri pacijenta, što je ništa ako uzmemo u obzir da ga treba i do deset puta više oboljelih - navodi Serdarević-Stefanišin.

Glušac kaže kako su predstavnici udruženja oboljelih u prethodnom periodu imali zdravstvenih problema, ali da će uskoro ponovo organizirati sastanke sa nadležnim vlastima kako bi se pokušalo osigurati još novca za terapije.

Pacijenti se interesuju za štrajk glađu

Nisu kažu, isključeni ni protesti, ali i štrajk glađu.

- Imam informaciju od pacijenata koji se interesuju kada će se organizirati štrajk glađu. Jedva čekaju da im predstavnici udruženja daju zeleno svjetlo da izađu na ulice. To je zadnji potez koji bismo napravili, jer znamo da se time dodatno ugrožava zdravlje pacijenata za koje štrajk glađu može biti i koban. Međutim, pacijenti su svjesni da će ishod njihovog liječenja svakako biti koban ako se nešto hitno ne uradi - zaključila je Glušac.

Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, prošle godine na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge bilo je oko 1.700 pacijenata. Da bi se ukinule liste čekanja, do kraja 2023. godine trebalo je, prema proračunu direktorice Zavoda, Vlatke Martinović, osigurati 70 miliona KM.

Iako su udruženjima oboljelih iz Vlade FBiH tokom prošlog ljeta obećavali daleko više sredstava, krajem oktobra za Federalni fond solidarnosti izdvojeno je čak šest puta manje - svega 10 miliona maraka.

(FAKTOR)