Poznati mostarski hroničar Ahmed Kurt objavio je večeras zanimljivu pričicu pod naslovom: “MJESTO RADNJE: OPĆINA KABUL, VRSTA RADNJE: TALIBANI OBUČAVAJU BOSANSKE MUSLIMANE ZA RAT” u kojoj slikovitio pojašnjava kakvim su se sve lažima koristili advokati odbrane šestorice u Haagu presuđenih pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Kurtovu priču prenosimo u cijelosti:

Advokati odbrane presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka priložili su Haškom sudu ovu sliku kao dokaz da su “muslimani u pripremi da stvore islamska državu svoje buduće borce slali na obuku kod talibana u Kabul” Haški sud je sve to uredno primio i zaveo: broj taj i taj; osobe Edo Kajan i Mirza Humo; datum 6. mart 1988; općina Kabul.

I stvarno - nema zbora - na slici su pomenuta dvojica budućih boraca Armije BiH, još pustili bradu i brkove dok su bili na obuci u “Kabulu”!

Istina je ta da su bojovnici HVO prilikom protjerivanja Bošnjaka i pljačkanja njihovih stanova i kuća pronašli u nekom domu ovu fotografiju sa snimanja američkog filma “The last warbus” 1987. godine. Radnja filma dešava se u Afganistanu, a eksterijeri su snimani kod nas. Filmska ekipa je angažovala vrsne BiH alpiniste, Mirzu i Edu, da se kao kaskaderi u ulozi talibana (sa lažnim bradama) spuštaju konopcima niz liticu iznad tekije na vrelu Bune u Blagaju gdje je slika i nastala.

Mirza Humo (1964-1993), lijevo na slici, iz iste porodice kao političar Avdo i pjesnik Hamza, dobitnik Zlatnog ljiljana herojski je poginuo pri oslobađanje Sjevernog logora. Edo Kajan (1956) je živ i nikad mlađi, a popeo se - ni od koga nagovaran - na sve najveće vrhove svijeta, a samo na Mont Blanc, uvijek drugim prilazom, deset puta!

Još kad znamo da se po Sarajevu Praljak motao, ili studirao nešto oko filma i pozorišta, ova mala filmska farsa je kompletna.