Bio je 13. maj 2018. Posljednje kolo portugalske lige. Sporting i Benfica izjednačeni su na 78 bodova i igraju za drugo mjesto koje daje prolaz u Ligu prvaka. Plijen od 43 miliona eura. Na poluvremenu Sporting ne može pobijediti Marítimo (1-1), niti Benfica Moreirense (0-0). Ali čim je počelo drugo poluvrijeme, igrač Benfice Alex Grimaldo primio je loptu s lijeve strane u kaznenom prostoru, uputio centaršut, a Semedo, bivši junior Benfice, drsko je presjekao loptu rukom. Penal, gol Jonasa, 1-0 i Liga prvaka. Onda 46 dana kasnije, Benfica otkupljuje Semeda od Moreirensea za 2,5 miliona eura. Sudska policija istraživala je slučaj a sada portugalsko tužiteljstvo smatra da je Benfica namjestila utakmicu za tih 2,5 miliona eura.

Uz talijansku ligu potresenu slučajem Prisma, koji je značio gubitak 15 bodova za Juventus zbog fiktivne kapitalne dobiti s njihovih računa te slučaj iz Španije gdje se istražuje zašto je Barcelona isplaćivala novac potpredsjedniku sudijske komisije, sada je i portugalska liga pod istragom kako bi se saznalo da li je Benfica namještala utakmice.

Semedo je odigrao svega 16 utakmica, pet kao starter za Benficu i na kraju je posuđen Espanyolu gdje je igrao još manje i na kraju je vraćen Benfici, koja ga je slijedeće godine poslala u Nottingham Forest. Stvar postaje još sumnjivija ako se uzme u obzir da je predsjednik Benfice Luis Felipe Vieira, koji je nakon 18 godina napustio klub u julu 2021., uhapšen zajedno sa sinom optuženim za porezni kriminal i pranje više od 100 miliona eura.

Posljedice po aktuelnog lidera portugalske lige, koji je u osmini finala u Brugesu slavio s 2-0 u Ligi prvaka, još uvijek su nepredvidive. Prije samo godinu dana klubu je već prijetilo administrativno ispadanje jer je platio 1,9 miliona bivšem sudiji Brunu Paixau preko firme Best of Business u zamjenu za "uslugu kontrole kvaliteta". Prethodno je Benfica angažirala Best of Business za isti iznos u zamjenu za "fiktivne konzultantske usluge".

U Španiji se tek treba razriješiti zašto je bivši potpredsjednik Tehničkog odbora sudija 17 godina od Barcelone primao 6,6 miliona eura. Prema Poreznoj upravi, "Barcelona je htjela biti sigurna da protiv njih nisu donesene arbitražne odluke, odnosno da je sve neutralno." Najupečatljivija činjenica iz tog razdoblja je da protiv Barcelone dvije i po sezone nije dosuđen jedanaesterac.

Juventus već osjeća posljedice slučaja Prisma. U samo dva mjeseca ispao je iz Lige prvaka, njegov je predsjednik podnio ostavku, kažnjen je sa oduzimanjem 15 bodova u Serie A, a dionice su mu pale za 22%. Talijanski tim se našao u ovoj situaciji nakon što je Tužiteljstvo identificiralo čak 22 transfera s fiktivnim kapitalnim dobicima. I počinje preispitivati lažna smanjenja plaća dogovorena sa fudbalerima tokom pandemije, koja bi mogla uzrokovati nove ekonomske sankcije i gubitak još dvadesetak bodova, što bi značilo praktično slanje u Serie B.

U Engleskoj je budućnost Manchester Cityja trenutno u rukama nezavisne komisije koja mora odlučiti o cijeni nedavanja istinitih informacija o plaćama igrača i trenera, primanjima i sponzorstvu, uz nepoštivanje UEFA-inog finansijskog fair-playa.