Reakcija dr. sc. Kasima Korjenića: 

Graditi stav o trenutnim društveno-političkim događanjima podrazumijeva doći do temeljnih pitanja na koja se može dati odgovor i koja će osvijetliti dato stanje. Gledajući s pozicije cjeline, trenutno stanje zahtijeva jedinstvo razuma i volje kako bi se iskazao duh jedinstva na svim nivoima, a koji teži napredovanju.

Ali kako graditi takvo uspinjanje i napredovanje i govoriti o smislu nečega ako na djelu imamo mazohistički pristup bošnjačkom biću i subjektivitetu, kada se od drveća ne vidi šuma i odbija saradnja s najjačim probosanskim patriotskim snagama.

Bošnjačko biće mora naći snagu da se suprotstavi defetističkim i nihilističkim opservacijama i podaničkom duhu koji je prisutan u posljednje vrijeme. Samo kao afirmiran subjekt, Bošnjaci će naći snagu da sa svim patriotskim i demokratskim snagama grade demokratsku i slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Trenutno stanje i pristup rješavanju problema dovodi nas u vrlo opasnu situaciju da se izgubi pozicija subjekta i da se Bošnjaci i Bosna i Hercegovina mogu izgubiti u svjetsko-povijesnom procesu izgradnje društva i države.

Činjenica je, a nažalost toga nismo svjesni, da Bošnjaci u sebi imaju kao kvalitet višeslojni identitet, što čini bogatstvo u izgradnji društva Bosne i Hercegovine. Svako reduciranje identiteta ima za posljedicu reduciranje i osiromašenje političkog pristupa izgradnji države.

Naslage duhovnosti unazad nekoliko stoljeća ne daju nam za pravo da se odreknemo niti jednog duhovnog elementa i svedemo na jednodimenzionalnost. To bi bio put ka podjeli bosanskohercegovačkog društva i u konačnici podjela države.

Zato ovaj trenutak zahtijeva patriote, političare i državnike koji znaju da nadolazeći politički savez nije nikakva sinteza određenih shvatanja i dijalektičkog procesa, već eksperiment koji neće uspjeti i koji je, ničeanski kazano, rezultat sabranih nula. Novi kvalitet može biti samo totalitet koji se prepoznaje u pojmu građanskog društva.

 


NAPOMENA: Redakcija sedmičnog lista Stav odgovara na zahtjeve svojih čitatelja koji su nam u više navrata sugerirali da potičemo bošnjačke intelektualce na reakcije s obzirom na tešku i neizvjesnu političku situaciju u kojoj se našao bošnjački narod. Pokušaji obespravljivanja političke volje Bošnjaka, uzurpiranje njihovih pozicija zagarantiranih konstitutivnošću, sumnjivi koalicijski sporazumi koji navješćuju prodaju nacionalnih i državnih interesa, sve veći polaritet između probosanskih stranaka u Bosni i Hercegovini, sve veća sukobljenost i nejedinstvo unutar bošnjačkog društva povod su da potaknemo reakcije bošnjačkih intelektualaca. Oni imaju što za reći i nisu izumrla vrsta, iako ih se proziva za šutnju. Sedmični list Stav će u narodnim brojevima u rubrici Građanski senat donositi njihova mišljenja, izjave, analize i reakcije koje se tiču aktuelnog stanja u državi Bosni i Hercegovini.