Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan (DF) objavio je dokumente koji potvrđuju da Hrvatsko kazalište u Mostaru nema, niti može imati valjane dozvole, ili regulacioni plan, po kojem ga oni koji svojataju Mostar, grade u centralnoj gradskoj zoni.

Dokument koji je Kajan objavio je dopis tadašnjim političkim predstavnicima grada i kantona Martina Garroda, koji je proveo u Mostaru pet godina u najdelikatnijem periodu historije ovog grada, počev od ljeta ratne 1993. godine. Obavljao je različite dužnosti u okviru međunarodne posmatračke, kao i mirovne misije u BiH. Bio je šef Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Mostaru, odnosno upravitelj Evropske unije nad Mostarom.

U Garrodovom dopisu stoji: "Pišem vam u vezi s iskopavanjima koja su započeta na Trgu HIT za Hrvatsko narodno kazalište. Siguran sam kako ste svjesni da ovlasti za započinjanje bilo kakvih građevinskih radova u Centralnoj zoni Mostara ima Gradska uprava i da su gradonačelnik i dogradonačelnik ti koji imaju jurisdikciju u centralnoj zoni. Od Gradske uprave nikakva dozvola takve vrste za radove koji su u toku nije dobivena. Zacjelo ste svjesni da bi taj postupak, kojeg smatram provokativnim, mogao dovesti do povećanja napetosti. Na onima koji su potaknuli neovlaštene radove, stoga, leži velika odgovornost. Zato Vas molim da osigurate da se radovi na Trgu HIT smjesta prekinu i, postoji li želja za da se nastavi sa Hrvatskim narodnim kazalištem, da se taj prijedlog obradi kako treba i da se od Gradske uprave na ispravan način zatraži projektna dozvola. Nadam se da ću biti obaviješten da su radovi prekinuti te da će zahtjev biti podnesen za to nadležnim vlastima Grada Mostara." Dopis je datiran na 14. januar 1997.

Kajan dalje navodi kako oni koji godinama, dakle, bespravno grade ovu zgradu, tvrde da rade po dozvolama iz 1996. godine. OHR i EU administracija nad Mostarom su to provjerili i pokazalo se da, kako navodi i sam upravitelj Garrod, ne postoji nikakva valjana dozvola za gradnju. Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) izjavio je da se ovaj objekar gradi na osnovu dozvola iz 1996.

“Kao zastupnik u Parlamentu ću, već sljedećeg radnog dana, uputiti dopis OHR-u i visokom predstavniku u kojem ću podsjetiti da pogledaju dokument od 14. januara 1997. kojeg i sami imaju u svojoj arhivi. Pozivam i ostale predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da reaguju”, napisao je Kajan na Facebooku.

U Mostaru je, dodaje on, na djelu aparthejd nad Bošnjacima i svima kojima su na srcu država Bosna i Hercegovine i Mostar koji nije ničiji "stolni grad", nego normalno mjesto življenja svih njegovih stanovnika, u kojem niko neće biti građanin drugog reda, a što se pokušava nametnuti već godinama.