Konya je grad koji teško da se može uporediti sa nekim drugim mjestom u Turskoj, u njemu se nalazi mezar Dželaludina Muhameda Rumija, utemeljitelja sufijskog misticizma u 13. stoljeću. Iz tog razloga, Konya je sveti grad, duhovno srce Turske i prekrasno mjesto koje nije postalo turističko središte, smješteno u središtu Anatolije, daleko od utabanih turističkih staza.

Zapravo, posjeta Rumijevom mezaru jedan je od glavnih razloga za zaustavljanje u Konyi. Pretvoren je u muzej poznat kao Mevlana (Rumijev nadimak, što znači "Naš vodič") i razlikuje se od drugih dijelova grada po svojoj žljebastoj kupoli popločanoj tirkiznim pločicama s natpisima iz Kur’ana.

Rođen u današnjem Afganistanu, Rumi je živio između 1207. i 1273. godine, a bio je islamski učenjak, teolog i pjesnik koji je nadišao stoljeća. Njegove se pjesme i danas čitaju diljem svijeta, budući da je sufijski misticizam najmanje isključiv od interpretativnih škola islama. Neka od njegovih promišljanja više su nego valjana osam stotina godina nakon što su formulirana, poput onog koje se pita: “Kada ćeš prestati obožavati i voljeti vrč? Kada ćeš početi tražiti vodu?" 


Konya ima pregršt dodatnih atrakcija koje potiču da se u njoj zaustavite na nekoliko dana. Postoje i drugi muzeji u gradu. Jedan od najznačajnijih je onaj keramike, iako su značajne i arheološka i Koyunoglu – zapravo privatna zbirka koja sadrži od svega pomalo. Muzej nadgrobnih spomenika je zadivljujući, čak i ako ne razumijete arapske i perzijske natpise.

Još jedno utočište mira i ljepote je džamija Aladin Keykubad seldžučkog sultana. To je hram u arapskom stilu dovršen 1221. godine, a projektirao ga je arhitekta iz Damaska s impresivnim ulazom i jednom velikom, pažljivo ukrašenom kupolom. Oni koji žele aktivnosti više vezane uz zemaljske užitke, imaju zanimljiv hamam u kojem se mogu podvrgnuti kupki, masaži i lupanju; ili vrt leptira koji se nalazi na periferiji. U sumrak se mogu pogledati čuveni derviši što je nezaboravno iskustvo koje god religije bili (čak i ako niste nijedne).

Kupci i gurmani uživaju u Konyi. Tamošnji bazar pravo je zadovoljstvo, oivičen trgovinama koje nude neke od najfinijih turskih rukotvorina. A niz restorana slovi za ponudu najbolje gastronomije u zemlji. Konya je udaljena tri sata vožnje autobusom od Ankare i 10 od Istanbula.