Zastupnički dom američkoga parlamenta velikom je većinom odobrio da se TikTok-u zabrani rad u SAD-u, ili da se promijeni vlasnik ove društvene mreže. U Senatu su, međutim, najavili da će biti mnogo oprezniji.

Odluka je u Kongresu prošla sa 352 glasa za i 65 protiv, te jednim suzdržanim, što pokazuje široku dvostranačku podršku ideji da se TikTok izbaci iz Amerike. Kongresmeni su glasali za ukidanje jedne od najpopularniji aplikacija u zemlji, a to su opravdali brigom o nacionalnoj sigurnosti. S druge strane, mnogi ovaj potez shvataju kao uskraćivanje slobode govora.

Popularna aplikacija za kratke video snimke suočena je sa ispitivanjem načina na koji njen algoritam radi na odabiru sadržaja za korisnike, kako o osjetljivim temama poput tinejdžerske depresije, tako i o spornim globalnim debatama poput rata u Gazi. Američki zvaničnici rekli su da vlasništvo TikToka sa sjedištem u Kini potencijalno daje Pekingu način da prikupi podatke o građanima SAD-a i utiče na javno mnijenje.

“TikTok ne može nastaviti raditi u Sjedinjenim Državama pod svojom trenutnom vlasničkom strukturom,” rekao je kongresmen predstavnik Mike Gallagher (Republikanac iz Wisconsina), koji je napisao zakon s timom iz Bijele kuće i kolegom iz Kongresa Rajom Krishnamoorthijem, demokratom iz Illinoisa.

Prijedlog zakona sada ide u Senat, gdje mnogi poslanici dijele zabrinutost kolega iz Predstavničkog doma. No, sudbina mjere je neizvjesna zbog pitanja o mogućim promjenama jezika zakona, nesigurnosti oko pozicija lidera i unutrašnje dinamike Senata.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer (demokrata) nije htio reći da li će ovaj zakon staviti na glasanje,  rekavši da će se konsultirati s predsjednicima demokratskih odbora. Predsjednik Biden podržava prijedlog zakona, a Bijela kuća je u srijedu rekla da se nada da će Senat poduzeti brze mjere.

Zakon traži od matičnog ByteDancea da prestane pružati servis TikToku ili će platforma biti zabranjena u prodavnicama aplikacija i uslugama web hostinga u SAD-u. ByteDance bi imao oko šest mjeseci od donošenja zakona da po njemu postupi.

"To je zabrana zasnovana na nula dokaza", rekla je glasnogovornica TikToka Jodi Seth. “Nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti utjecaj na poslovanje i korisnike.“

Protivnici zakona, od ultralijeve Alexandrie Ocasio-Cortez (D., N.Y.) do desničarke Marjorie Taylor Greene (R., Ga.), iznijeli su zabrinutost da se zakonom požurilo i izrazili rezerve u pogledu zakona koji ograničavaju slobodu pristupa informacijama.

“Kreativci, umjetnici, kreatori sadržaja i poduzeća u mom okrugu bit će uhvaćeni u unakrsnoj vatri ovog zakona i zaslužuju bolji način rješavanja pitanja nacionalne sigurnosti,” rekao je predstavnik Sydney Kamlager-Dove (D., Californija).

Zakonodavci i zvaničnici administracije izrazili su zabrinutost da će ByteDance dati podatke o američkim korisnicima kineskoj vladi. Kompanija je rekla da od Kine nije dobila takve zahtjeve i da im ne bi udovoljila i da jeste. Kritičari zakona o TikTok-u rekli su da je TikTok poduzeo korake kako bi riješio zabrinutost u vezi sa svojim vlasništvom, uključujući osiguravanje da se svi podaci korisnika u SAD-u pohranjuju u Oracle oblaku, a ne u inostranstvu, te da su strahovi u vezi s tim prenaglašeni.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova nazvao je taj potez "zastrašujućim", kao i dijelom američke kampanje u kojoj su nedostajali dokazi da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a. TikTok nije dostupan u Kini.

Kako bi se borio protiv potencijalne zabrane, TikTok je posljednjih godina potrošio 21,3 miliona dolara na lobiranje u Washingtonu. Kako sada stvari stoje, nije im se isplatilo.

(WSJ)