Što su bliže izbori Elmedinu Konakoviću i njegovom parapolitičkom projektu ide sve gore i grdnije. Opterećeni imperativom izvršenja postavljenog im zadatka, uništenja SDA i svih njenih tekovina, ali i istovremenom potrebom preotimanja njenog glasačkog tijela, kadrovi Naroda i Pravde sve učestalije otkrivaju svoja istinska svjetonazorska i ideološka stajališta koja su suštini vrlo bliska njihovim intimnim političkim partnerima iz Naše stranke.

U zanosu takve predizborne kampanje te žaru borbe na sve ili ništa NIP-ovci vlastitim riječima i postupcima sami razotkrivaju stvarnu prirodu stranke kojoj pripadaju te potvrđuju da Narod i Pravda nije ništa drugo no otrovna politička lubenica nastala u staklenicima ovdašnjih ambasada, zelene vanjštine no truhlo crvene nutrine. A kakva stranka, takvi joj i kadrovi. Prezreli a neubrani, ambiciozni a neostvareni, gladni vlasti a nesigurni da će je osvojiti, lubeničari iz NIP-a jednostavno ne mogu da dočekaju jesen i izbore te gube sposobnost za mimikriju i naprosto pucaju od nervoze rasipajući sjeme zla po javnom prostoru.

U samo nekoliko sedmica Konaković i njegovi stranački trabanti divljački su napali na reis-ul-ulemu Huseina ef. Kavazovića pokušavajući ga ušutkati, primitivno se ismijavali s mahramom ministrice vanjskih poslova Bisere Turković te javno problematizirali pa čak i uredbama pokušali obeshrabriti nazivanje selama u javnim institucijama. Sve to od stranke koja se predstavlja navodno bošnjačkom i konzervativnom!

Tako je izvjesni Tarik Šečić, predsjednik Općinskog povjereništva NiP Travnik, vijećnik NIP-a u općinskom vijeću Travnika, kandidat Naroda i Pravde za Skupštinu SBK i što je najstrašnije prosvjetni i sportski radnik, napisao na svome Facebook profilu kako "Selam nije pozdrav koji se naziva u javnim ustanovama, školama ili prilikom javnih obraćanja". Kako tvrdi Šečić "to jednostavno nije kulturno". Građanin Šečić smatra da se selam treba nazivati "privatno" inače ne možemo pričati o "građanskoj državi" pa čak i da je učiti vlastitu djecu da se selame u stvari "indoktrinacija djece".

Stavovi kakvih se ne bi postidio niti komesar Komunističke partije, stavovi u direktnoj koaliziji s hadisima Poslanika Muhammeda s.a.v.s: "O ljudi, nazivajte selam, hranite gladne i klanjajte kada svijet spava u Džennet ćete smireni ući" i "Tako mi Onog u Čijoj ruci je moja duša nećete uću u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete voljeli. Hoćete li da vas uputim na nešto ako to učinite voljet ćete se? Širite selam među sobom!".

Međutim, širenje selama (mira!) nije u interesu NiP-a. Njihova agenda je širenje nemira i nereda među Bošnjacima.

A da kadrovi NIP-a ne samo autošovinistički misle i pišu već i zaista tako djeluju, potvrđuje i odluka Dženana Brkanića, propalog kandidata NIP-a za načelnika Vogošće, kojeg je vlada sarajevske "Trojke" nagradila utješnom funkcijom direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo. Iz ove uprave je u augustu ove godine odjeljenju za vatrogastvo stiglo "Upozorenje za poštovanje pravila službe" u kojem se, između ostalog, upozorava kako su "Službeni pozdravi u ogranima državne službe" isključivo "dobro jutro, dobar dan i doviđenja".

Svjetonazori su to koji svjedoče da se kadrovi NIP-a ne ubrajaju u vlastitu kulturološku tradiciju, štaviše smatraju opću bošnjačku kulturu nekulturnom te propagiraju da bilo kakvu javnu manifestaciju vlastitog vjerskog identiteta treba što zatomiti što izopćiti iz javnog prostora te je zatvoriti "između četiri zida". Opet gledišta koja bi se mogla očekivati od radikalnih ljevičara, a ne kadrova navodno konzervativne i tradiciji odane probošnjačke stranke.

Naravno oni koji prate političku situaciju odlično znaju da se ništa boljeg nije moglo od očekivati od stranke koja je u bliskoj, na prvi pogled neprirodnoj, koaliciji sa Našom strankom i SDP-om i koja je perjanica zloglasne sarajevske "Trojke". Istina glasi da nema ničega neprirodnog u takvoj nesvetoj alijansi, nema suštinske svjetonazorske razlike između stranaka "Trojke", ne postoji nikakve ideološke proturječnosti unutar ove kolicije koja ima zadatak ne samo preuzeti vlast već "mijenjati stvarnost" kroz političke zahvate u ovdašnje društvo i kulturu. Iz temelja.

U tom kontekstu treba posmatrati i učešće NIP-ovih kadrova u organizaciji već nekoliko LBGT parada i pratećih skarednih performansa u Sarajevu (poput zviždanja povorke ezanu s Ali-pašine džamije ili egzibicionističkog napastvovanja lubenice ispred Narodnog pozorišta), ali i ambivalenciju Konakovića i njegovih hajduka spram napada kadrova Naše stranke na ezan (slučaj Milomirke Melank).

Prisjetimo se također kako je Konaković lično osnivao Facebook grupe poput "Građanske inicijative" koje su prijetile blokadom Sarajeva i s kojih je mlađahni Kenan Musić optuživao doktore s KCUS-a da "vrše genocid nad građanima" i to u ime "njihovog Allaha i bošnjaštva"! Sjetimo se i da su kandidati NIP-a za opštinske načelnike, poput Harisa Kaniže u Travniku, djelili sulude tekstove umom skrenutog Nedžada Latića u kojima se muftije Islamske zajednice optužuju da su KOS-ovci i agenti stranih službi, a rahmetli Alija Izetbegović “antihodžinski fanatik”.

Svaki od ovih skandala svjedoči kontinuitetu pljuckanja i ispaljivanja otrovnih košpica u javni prostor od strane Konakovića i njegovih nipadžijskih lubeničara. Neokomunistički atak na selam od strane NIP-ovih kadrova je tek najnovija svinjarija koja dodatno potvrđuje da nisu u pitanju neki incidenti već čitava programska šema.

Stoga ostaje problem nazivanja stvari i pojava njihovim pravim imenom. Kako nazvati ljude kojima smeta mahrama na glavi ministrice, koji bi selam protjerali iz javnog prostora, koji bi cenzurisali vrhovnog vjerskog poglavara muslimanske zajednice, koji šutnjom odobravaju napade na ezan? Nikako drugo već islamofobima! A kako onda da zovemo stranku koja okuplja takve ljude i koja se kao organizacija isto tako ponaša?

Narod i Pravda.