Elmedin Dino Konaković, predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, po običaju šuti na svaki gaf njegovih stranačkih i/ili koalicionih kolega. Progovori tek kada je pod pritiskom, kada je takva situacija da mu šutnja nanosi veću štetu od bilo kakvog komentara.

Nakon što je kantonalni premijer i predsjednik Naše stranke Edin Forto u britanskom The Guardianu izjavio kako su u Bosni i Hercegovini „seljaci dobili rat“, predsjednik NiP-a uspio je po starom oprobanom receptu pronaći krivca u Stranci demokratske akcije. Inače, u ovom slučaju je kriva SDA samo što je „nalijepila“ njegovog koalicionog sudruga zbog bezobzirnog vrijeđanja svih onih koji nisu žalili svoje živote dati za odbranu države i njenog stanovništva.

„Svaka javna riječ izabranih zvaničnika se analizira. Mislim da tako i treba. Jučer je jedna takva izjava premijera Forte izazvala lavinu komentara. Nekoliko medija tražilo je da izjavu komentiram. Da sam imao vremena komentirati moj bi komentar bio identičan komentaru Udruženja poljoprivrednika, jedinom razumnom saopćenju koje sam vidio. Saopćenju koje pravi razliku između papka i seljaka, kratko i precizno“, direktno prizna nekadašnji košarkaš kako „nema vremena“ da komentira greške onih s kojima sklapa nemoguće saveze.

Također, iz prethodno navedenog može se zaključiti da se onaj koji lideriše procese u glavnom gradu suštinski slaže s premijerom Edinom Fortom, ali bi radije umjesto sintagme „seljaci koji su dobili rat“ upotrijebio „papci koji su dobili rat“. To bi bilo, kako reče, „kratko i precizno“.

Istakao je i to da se prostor koji neko dobije u The Guardianu može bolje iskoristiti i da u tom prostoru treba poslati pozitivne poruke o našoj domovini, promovirati njene vrijednosti i potencijale. Međutim, ovo je bila samo uvertira za još jedan spin vladara iz sjene sarajevske vlasti.

„Prije nego se rasprava razvila u tom pravcu, nekoliko zastupnika/ca i članova SDA su brutalnim lažima, onako kako to često rade, izjavu o ratu protiv šunda u Sarajevu povezali s agresijom na BiH. Zajedno s njima i poznati twitteraš s boravištem u USA, notorni ljevičar i SDA-ovac u isto vrijeme, sličnu hajku pokreće. Još jednom su zloupotrijebili našu časnu borbu, šehide, poginule borce, ARBiH i druge simbole u korist prikupljanja jeftinih političkih poena i diskreditacije političkih rivala. Na najgori mogući način su slagali“, reče Elmedin Dino Konaković i u stilu „pravog stručnjaka za medije“ ocijeni da je tekst The Guardiana u kojem se još u prvoj rečenici spominje kasapin Ratko Mladić zapravo tekst o „ratu protiv šunda“.

On se na svom Facebooku naljutio i na to što stižu zvanična saopćenja iz SDA i drugih političkih organizacija, ali i što mediji pišu o ovome slučaju te što traže ostavku Edina Forte.

„Identična saopćenja, prepuna 'brige za borce' i uvreda na račun premijera, svi, naravno, traže ostavku. Danas naslovnice novina, jučer portala. Ako svjesno lažu, strašno je. Posebno oni koji sebe zovu vjernicima, a znaju da vjernik ne laže. Ako baš niko od njih ne govori engleski ili ne poznaje nekoga ko govori engleski, bruka je. Potpuno drugačije ova rasprava sa sarajevskih mindera izgleda iz Bratunca, Janje, Zvornika i Brčko distrikta. Danas idemo u Banja Luku i Prijedor. Pozivam vas sve zajedno da energiju uložimo u borbu protiv Dodika i procesa koje vodi. Da obiđemo ljude koji se u strahu bude u manjem bh. entitetu“, zaključi Elmedin Dino Konaković i usput zloupotrijebi i vjeru i Bošnjake koji žive u Bratuncu, Janji, Zvorniku, Brčkom, Banjoj Luci i Prijedoru kako bi barem malo amortizirao gnjev javnosti usmjeren prema Edinu Forti i raspadajućoj koaliciji „Trojka“.