Konaković je, podsjećamo, dužnost preuzeo 26. januara ove godine. Osamnaest dana kasnije (13. februara 2023. godine) Ministarstvo vanjskih poslova BiH je objavilo listu do tog trenutka akreditovanih diplomata u Bosni i Hercegovini. Ime Anton Sokolov se ne pojavljuje na spisku akreditovanih ruskih diplomata u BiH. U maju ove godine Ministarstvo vanjskih poslova je ažuriralo listu diplomata u BiH i Anton Sokolov se našao na spisku akreditovanih diplomata.

Dakle, kada je Konaković preuzeo mandat Anton Sokolov nije bio akreditovani ruski diplomata u BiH. Tri mjeseca kasnije ovaj Rus je dobio status diplomate.

Kliknete li ovdje možete vidjeti kompletnu listu stranih diplomata u BiH registrovanih do 13. februara 2023. godine. Od 126. do 129. stranice je popist ruskih diplomata akreditovanih u BiH. Na pozicijama prvog sekretara Ambasade Ruske Federacije u BiH su u bili Yury Pichugin, Georgy SHERSTNEV, Eduard SERIK i Vasilii PIMKIN. Antona Sokolova nema na spisku, piše Istraga.ba.

Tri mjeseca kasnije objavljena je ažurirana lista diplomata akreditovanih u BiH. Ako kliknete ovdje možete vidjeti cjelokupnu listu. Popis službenika u Ambasadi Ruske Federacije u BiH počinje od 126. stranice. Na stranici 128. je ime Anton Sokolov, koji i Ambasadi Rusije u BiH ima status prvog sekretara.

Dakle, Anton Sokolov je diplomatski status u BiH dobio u periodu od februara do maja 2023. godine. U tom periodu na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je nadležno za izdavanje diplomatskih iskaznica bio je – Elmedin Konaković koji je, nakon višemjesečnog ignorisanja medija na društvenim mrežama saopćio su sporne ruske diplomate došle u BiH prije nego što je on i formalno preuzeo funkciju ministra.

Sve i da su tačne Konakovićeve tvrdnje da je Sokolov u BiH došao prije 26. januara, ovaj ruski diplomata je diplomatski status stekao tokom mandata Elmedina Konakovića.

Podsjetimo, BIRN BiH je prošle sedmice objavio da u Ambasadi Ruske Federacije BiH rade dvojica diplomata koji su prethodno protjerani iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Anton Sokolov je prije nego što je došao u BiH službovao u Hrvatskoj odakle je protjeran. Drugi sporni ruski diplomata je Ilya Serov. On je, prije nego što je došao u BiH, protjeran iz Sjeverne Makedonije. Njegovo ime prvi put se pojavljuje 13. februara ove godine. Serov se, dakle, na spisku stranih diplomata u BiH našao 18 dana nakon što je Elmedin Konaković preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova. No, na osnovu tog spiska se ne može utvrditi da li je Serov diplomatski status u BiH stekao tokom mandata Elmedina Konakovića ili njegove prethodnice Bisere Turković (SDA). Turkovićeva je, nakon Konakovićevog saopćenja, demantirala da je ona dala diplomatski status Serovu. Konaković, međutim, jedini može objaviti iskaznicu Ilye Serova na osnovu koje će se vidjeti da li su on ili Turkovićeva ovom ruskom obavještajcu dali diplomatski status. No, jedno je potpuno jasno. Aktualni ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je diplomatski status dao Antonu Sokolovu, jednom od dvojice spornih ruskih diplomata. Bez obzira na dokumente i činjenice Konaković je putem Facebook posta koji je ekspresno prenio N1 Sarajevo, negirao da ima veze sa imenovanjem ovih diplomata.

No, svega nekoliko dana prije Konaković je na konferenciji za medije da je “prilikom prihvatanja ruskih diplomata bilo određenih propusta”. I najmanje jedan takav propust desio se tokom njegovog mandata.