Microsoft je najavio da će 14. februara u potpunosti ukloniti pretraživač Internet Explorer, koji je počeo postupno ukidati prije nekoliko mjeseci. Ta je kompanija objavila u maju 2020. da će prestati podržavati Internet Explorer 11 od 15. juna 2022. Od tada će se samo Microsoft Edge moći koristiti kao glavni web pretraživač koji je razvio Microsoft.

Međutim, kao što je navedeno u nedavnoj najavi, Microsoft će trajno onemogućiti web pretraživač na nekim Windows 10 sustavima koji ga još uvijek podržavaju. Ova će se promjena dogoditi 14. februara 2023. i izvršit će se putem budućeg ažuriranja za Microsoft Edge, a ne ažuriranja za Windows kao što je ranije objavljeno.

Microsoft je naznačio da je ova promjena napravljena s ciljem "pružanja boljeg korisničkog iskustva i pomoći organizacijama da prebace svoje posljednje korisnike IE11 na Microsoft Edge", prema proizvođaču.

Organizacije koje su već izvršile ovaj prijelaz s Explorera na Edge s načinom rada Explorer neće vidjeti nikakve promjene počevši od 14. februara. Oni koji žele ukloniti vizuelne reference Explorera u Edgeu, kao što je programska traka ili početni izbornik, morat će to onemogućiti prije 14. februara.

Međutim, te će vizuelne reference nestati iz Edgea 13. juna 2023. s mjesečnim sigurnosnim ažuriranjem sistema Windows od juna 2023. Konačno, Microsoft je upozorio firme da će morati poduzeti korake da dovrše prelaz na Edge prije tog datuma, ako ovise o bilo kojoj od usluga dostupnih u IE11. U protivnom će zaposlenici ili korisnici izgubiti pristup dostupnim aplikacijama koje ovise o Internet Exploreru 11.