Nova kriza na Bliskom istoku ponovo je pokazala da u BiH nema ni minimuma saglasnosti niti oko značajnih vanjskopolitičkih pitanja pa su iz nje uslijedile potpuno oprečne reakcije, u rasponu od pune podrške Izraelu do solidarnosti s Palestincima na portalima i društvenim mrežama. Čelnica Vijeća ministara Krišto (HDZ BiH) bila je prvi visoki zvaničnik na državnom nivou koji se očitovao o napadu na Izrael.

„Nedvosmisleno osuđujem nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane. Čvrsto stojimo uz Izrael u ovim teškim trenucima“, poruka je koju je Krišto proteklog vikenda na engleskom jeziku objavila na Twitteru.

Komšić kao nominalni šef države je na to reagirao ocjenom kako je predsjedavajuća Vijeća ministara istupila neoprezno i sebično jer je, po njegovu sudu, nije osvrnula i na patnje palestinskog naroda. „To je stajalište politike njene stranke i oni očigledno idu u tom pravcu“, kazao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je predsjedavajuću Vijeća ministara Borjanu Krišto da je reagirala "neoprezno i sebično" kada je iskazala podršku Izraelu, nakon napada pripadnika organizacije Hamas. 

Kazao je i kako su akcije Hamasa gest "očajnih ljudi koji teroriziranje civila vide kao izlaz" pri čemu je sugerirao kako sve to treba "promatrati u kontekstu" te nastavio: „Nije moguće da se iz BiH čuje jedinstven glas po pitanju sukoba na Bliskom istoku jer se i ta tema koristi za unutarnjopolitička obračunavanja“, zaključio je Komšić u intervjuu za BHT 1.

Iz Republike srpske stigle su poruke jasne podrške Izraelu, a čelnik tog entiteta Milorad Dodik izjavio je kako jevrejska država ima pravo braniti se od terorizma, a Jevreje je odmah proglasio supatnicima Srba. „Podržavamo državu Izrael, njihove lidere i institucije. Zajednička historija stradanja čvrsto veže srpski i izraelski narod“, bila je Dodikova poruka objavljena istodobno dok je njegov ured u Banjoj Luci bio osvijetljen bojama izraelske zastave.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je reagiralo neutralnom izjavom u kojoj je osudilo stradanje civila i pozvalo na prestanak sukoba. „Kao žrtve brutalnih napada na gradove i civile, duboko razumijemo vrijednost svakog mirnog trenutka. Pozivamo na deeskalaciju sukoba i hitnu potragu za dugoročnim mirovnim sporazumima“, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sličan je način reagirao i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović koji je kazao kako osuđuje svaki oblik nasilja, a naročito stradanje nevinih civila. „Pozivam sve na suzdržanost i brigu o životima nevinih i traganje za mirovnim rješenjem“, izjavio je Kavazović nakon eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba.