Hoće li politička karijera Sanne Marin biti uništena curenjem nekoliko videa na kojima se vidi kako zabavlja? Iako bi finsku premijerku ovaj incident mogao čak i osnažiti, mnogi njezini sunarodnjaci tvrde da se 36-godišnjakinja ima pravo zabavljati, a nemali broj je izrazio radost što je osoba zadužena za njihovu zemlju ustvari obična osoba, polemika ne jenjava.

I finski mediji sada polemiziraju o njenim premijerskim dužnostima, nakon što je novinska agencija STT objavila da Marin nije bila na godišnjem odmoru kad je video snimljen.

Ali ostavimo lokalna politička prepucavanja na stranu, jasno je da je nekome jako u interesu narušiti Marinov ugled. U nekim krugovima postoji ideja da se radi o ruskoj kampanji ruskog kako bi se osvetila sadašnjoj finskoj vladi. "Kremlj čini zaista intenzivne napore da svrgne finsku premijerku. Pogledajte ko je pustio video i ko ga je proširio u prvim satima", twitao je Bruno Maçaes, bivši ministar vanjskih poslova Portugala, a danas utcajni politički komentator.

Švedski ekonomista i stručnjak za Rusiju Anders Aslund također je kazao: „Ovo izgleda kao ruska specijalna operacija i tako je treba tretirati, jer se suprotstavila Putinu."

Iako Rusija a priori ima sve razloge da želi njenu defenestraciju, jer ne samo da je Finska ušla u NATO u njenom mandatu nego je Marin jedna od političkih figura koja se najviše zalagala za zabranu turističkih viza za ruske državljane u EU, ove tvrdnje nisu potkrijepljene čvrstim dokazima. No nema sumnje da i ruske obavještajne službe i mediji pokušavaju iskoristiti skandal što je više moguće.

 

Finski istražitelji smatraju da nema razloga misliti da se radi o operaciji uticaja koju je orkestrirala Rusija. Prema mišljenju stručnjaka, radi se o trolanju koje su organizirali lokalni krajnji desničari, iako su otkrili da su brojni ruski botovi i finski proruski aktivisti igrali istaknutu ulogu u njegovom pojačavanju.

Prvi video pojavio se u srijedu na Instagramu. Prvi ga je objavio korisnik pod imenom Rayharautio, koji je vjerojatno neko ko je bio na zabavi. Sve ukazuje na to da njegova namjera nije bila filtriranje videa, već da se radilo o nesmotrenom širenju. Ioak, snimke su se ubrzo pojavile na drugim kanalima.

Jedan od prvih koji ga je širio bio je Teemu Vehkala, poznati teoretičar zavjere i antivakser koji sebe definira kao "muzičara, producenta i istraživačkog novinara", koji brani ideje poput one da finski zatvori imaju mikrovalnu opremu za prženje mozgova zatvorenika.

Drugi koji su pomogli u širenju bili su trolovi povezani s krajnje desnom strankom Valta Kuuluu Kansalle ili VKK (što se prevodi kao "Moć pripada narodu"). Stranka je poznata po svojoj antiimigrantskoj ideologiji i proruskim stavovima.

Iste noći tabloid Iltalehti objavio je prvi tekst u kojem se govori o videu na kojem je Marin, odatle se vijest proširila ostatkom medija u zemlji, a ubrzo zatim i ostatkom svijeta.

Priča je poprimila ozbiljniji ton kada se sutradan počelo špekulirati da se u videu govori o "brašnu", što se navodno odnosilo na kokain. Hashtag #jauhojengi ("banda od brašna") počeo je kružiti Twitterom i drugim mrežama. Ruski kanal RT također je pojačao kontroverzu naglašavajući navodnu konzumaciju droga. Međutim, stručnjaci za organizirani kriminal i policijski stručnjaci brzo su demantirali da se u Finskoj riječ "brašno" koristi za označavanje bilo kojeg narkotika. Unatoč tome, kontroverza je navela Marin da se podvrgne testu na droge kako bi se pokazalo da nije ništa konzumirala.

Optuživanje drugih političkih čelnika za korištenje narkotika nije novost za Kremlj. Putin je članove ukrajinske vlade nazvao "ovisnicima o drogama i neonacistima" dan nakon pokretanja invazije, a ruske farme trolova su se jako potrudile uvjeriti svoju bazu da je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky ovisnik o kokainu. Ruski mediji i sistem trolova, uključujući dvije glavne ruske novinske agencije, Tass i Ria Novosti, radili su punim kapacitetom kako bi priča o finskoj premijerki dobila što je moguće više publiciteta.

"Reakcija na curenje informacija u medijima u Kremlju i proruskim kanalima potvrđuje interes za diskreditiranjem popularnog vođe, mlade žene koja dosljedno upravlja neizvjesnošću u svojoj zemlji od početka rata u Ukrajini", tvrde specijalisti.

Video je također naširoko dijeljen na zavjereničkim i ultrakonzervativnim kanalima diljem svijeta, gdje su se umnožile seksističke poruke i poruke pune mržnje.

Ostaje da se razjasni kako je video dospio na kanale teoretičara zavjere, je li to bila nakana Rayharautia koji ga je vidio i odlučio ga objaviti ili je, naprotiv, rezultat hakiranja Instagrama računa ili mobitela nekog od partijanera. To zapravo i nije previše važno: skandal je već postao nacionalno političko pitanje.