Komandant Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) general-major Michele Ristuccia pozvao je Kosovo i Srbiju da izbegavaju nepotrebnu retoriku i vrate se dijalogu.

Ristuccia je u izjavi novinarima u Glavnom štabu KFOR-a u Prištini naglasio da je situacija na severu Kosova i dalje napeta, uprkos naizgled mirnoj atmosferi.

„Pozivam obe strane da izbegavaju nepotrebnu retoriku i da se vrate za sto za dijalog, što je jedini način da se situacija reši“, naglasio je on.

Komandant KFOR-a je rekao da većina stanovnika Kosova želi da živi u miru.

„Drastično smanjenje broja trupa KFOR-a od 1999. do 2023. veoma je jasan pokazatelj mnogih postignutih uspeha. Nažalost, današnja dinamika nas čini veoma zabrinutim zbog ovih dostignuća i obe strane moraju da deeskaliraju tenzije i što pre pronađu političko i diplomatsko rešenje”, rekao je Ristuccia i dodao da postoje samo politička, a ne vojna rešenja.

Ističući da NATO šalje dodatne trupe na Kosovo kako bi se bolje suočio sa izazovima, Ristuccia je rekao da je "doprinos turskih snaga za nas važan, omogućava nam da imamo više fleksibilnosti da se suočimo sa ovom situacijom".

Početkom juna na Kosovo je stiglo pojačanje od oko 500 turskih vojnika u sastavu KFOR-a. Oni su prošle nedelje raspoređeni u opštini Zubin Potok, na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.