Humza Yousaf izabran je da naslijedi Nicolu Sturgeon na mjestu lidera SNP-a i na mjestu premijera Škotske. Na njega se naširoko gledalo kao na preferiranog kandidata establišmenta SNP-a – uključujući i samu premijerku Sturgeon.

Ministra zdravstva podržalo je daleko više poslanika i poslanica nego njegova dva rivala, a zamjenik premijera John Swinney predvidio je da će Humza Yousaf “završiti naš put do nezavisnosti”.

On je nesumnjivo najiskusniji od trojice kandidata za liderstvo, jer je služio u vladi od 2012. godine u različitim ulogama, uključujući ministra pravde i ministra saobraćaja.

Njegove pristalice kažu da je on uglađen u komunikaciji i da je u najboljoj poziciji da ujedini stranku i održi sporazum o podjeli vlasti sa škotskim Zelenima nakon što je su vladale duboke nesuglasice u nadmetanju za vodstvo.

Yousaf je blizak saveznik bivše premijerke Sturgeon i općenito se smatra “kandidatom za kontinuitet”.

On je jedini od trojice kandidata koji su rekli da će sudskim putem osporiti blokadu britanske vlade nad kontroverznim reformama u vezi s rodnim pitanjima koje je pokrenula Sturgeon, tvrdeći da će nezavisnost biti izvojevana samo ako stranka nastavi promicati “progresivne vrijednosti”.

Yousaf se, pak, distancirao od plana bivše premijerke Sturgeon da sljedeće izbore iskoristi kao de facto referendum, rekavši da bi umjesto toga nastojao izgraditi “čvrstu većinu” u korist nezavisnosti i da “nije dovoljno dobro imati ankete koje bi podrška nezavisnosti sa 50% ili 51%”.

Ali pokušao je pridobiti i nestrpljive pristalice nezavisnosti rekavši da bi razmotrio raspisivanje prijevremenih izbora u Škotskoj kako bi testirao podršku za napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva.

Yousaf odbacio je tvrdnje da stranačka hijerarhija čini sve što može kako bi osigurala njegovu pobjedu u nadmetanju za liderstvo nakon navoda da je skraćena kampanja bila posebno osmišljena da njega favorizira.

Kritičari ga opisuju kao "najgoreg ministra zdravlja do sada", koji "sada teži da bude najgori prvi ministar do sada". Njegova protukandidatkinja Kate Forbes uživo mu je na televiziji rekla: “Dok ste Vi bili ministar saobraćaja, vozovi nikada nisu polazili na vrijeme; dok ste bili ministar pravde, policija je bila dovedene do tačke pucanja, a sada, dok ste ministar zdravlja, imamo rekordno duga čekanja na preglede.”

Yousaf se suočio i s pitanjem zašto nije sudjelovao u glasanju o homoseksualnim brakovima 2014. godine. Kao razlog je naveo važan sastanak o Škotu osuđenom na smrt u Pakistanu zbog optužbi za bogohuljenje.

Kritičari, pak, tvrde da je glasanje propustio zbog vjerskog pritiska iz džamije u Glasgowu, što je Yousaf snažno demantirao.

Kada ovaj 37-godišnjak 28. marta 2023. godine bude i definitivno potvrđen za premijera Škotske, on će ući u historiju kao prvi vođa etničke manjine u decentraliziranoj vladi i prvi musliman koji će voditi veliku britansku stranku.

Njegov otac porijeklom je iz Pakistana. Emigrirao je u Škotsku sa svojom porodicom 1960-ih, dok mu je majka rođena u južnoazijskoj porodici u Keniji, a Yousaf je često govorio o rasističkom zlostavljanju koje je trpio.

Bio je primoran da pozove policiju nakon što je navodno primio prijetnje na početku borbe za liderstvo, a 25-godišnji muškarac i 35-godišnja žena uhapšeni su i optuženi.

Yousaf se školovao u privatnoj školi Hutchesons' Grammar u Glasgowu, gdje je dvije godine zaostajao za vođom škotskih laburista Anasom Sarwarom.

Nakon studija politike na Univerzitetu u Glasgowu, kratko je radio u pozivnom centru prije nego što je postao parlamentarni pomoćnik SNP MSP Bashira Ahmada, a kasnije i pomoćnik Alexa Salmonda.

Yousaf je 2011. godine izabran za listu MSP za regiju Glasgow, a Salmond ga je promovirao u ministra za Evropu i međunarodni razvoj samo godinu poslije.

Postao je ministar prometa 2016. godine nakon pobjede u Glasgow Polloku nad laburistima, čime je postao prvi kandidat etničke manjine koji je osvojio mjesto u škotskom parlamentu.

Šest mjeseci nakon što je preuzeo transportni portfelj, Yousaf se suočio s neugodnošću da bude kažnjen sa 300 funti i šest kaznenih poena nakon što ga je policija zaustavila dok je vozio automobil svog prijatelja bez odgovarajućeg osiguranja.

Yousaf je ponovo unaprijeđen 2018. godine kada ga je gospođa Sturgeon imenovala za novog sekretara pravosuđa u sklopu rekonstrukcije tima u njenom kabinetu.

Ali njegov vodeći zakon o zločinima iz mržnje bio je zaglibljen u kontroverzama zbog straha da bi novo krivično djelo “poticanja mržnje” moglo imati veliki utjecaj na slobodu govora.

Kritičari kažu da bi zakon mogao dovesti do toga da biblioteke i knjižare budu krivično gonjene zbog toga što imaju sporne knjige na policama, a novi zakon također potencijalno kriminalizira ljude za privatne razgovore u vlastitom domu.

Neki su prijedlog zakona opisali kao “jedan od najopasnijih i najopasnijih zakona koje je ikad izradila bilo koja vlada u moderno doba u bilo kojem dijelu Ujedinjenog Kraljevstva”.

Na kraju su ga usvojili u martu 2021. godine nakon niza izmjena, ali još nije ušao u primjenu.

U roku od tri sedmice nakon što je postao ministar zdravlja u maju 2021. godine Yousaf se izvinio za bilo kakvu “neopravdanu uzbunu” koju je izazvao pogrešnom tvrdnjom da je desetoro djece hospitalizirano “zbog Covida”.

Također je slavno pao s medicinskog skutera koji je koristio u škotskom parlamentu dok se oporavljao od puknuća Ahilove tetive zadobivenog igranjem badmintona.

Kada je politički urednik BBC Scotland Glenn Campbell tvitovao video njegovog pada, Yousaf je odgovorio: “Da je neko drugi pao dok je bio na štakama, skuteru za koljena ili u invalidskim kolicima, da li bi vaš prvi instinkt bio da to snimite i tvitate?”

Njegovo vrijeme na funkciji ministra zdravlja okarakterizirano je povećanjem vremena čekanja u bolnici, iako Yousaf ističe da ovi problemi nisu jedinstveni za Škotsku i da je ta zemlja jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva koji je izbjegao štrajkove medicinskog osoblja.

Yousafove pristalice ističu njegova postignuća, kao što je izgradnja trokilometarskog mosta Queensferry Crossinga na vrijeme i prema budžetu, dok je on bio odgovoran za transport te pad kriminala dok je bio ministar pravde.

Mnogi vjeruju da je Yousaf u najboljoj poziciji da se uhvati u koštac s ekonomskim izazovima u zemlji i hvale njegov plan za ubrzano širenje brige o djeci.

Yousaf i njegova supruga Nadia El-Nakla – vijećnica SNP-a u Dundeeju – nedavno su odustali od tužbe od 30.000 funti protiv vrtića koji su optužili za diskriminaciju.

Par je tvrdio da im je rečeno da nema mjesta za njihovu kćerku u vrtiću u Broughty Ferryju, ali da su primljeni kandidati s “bijelim škotskim imenima”.

(Izvor: BBC)