Trenutno se samo 50% Nijemaca smatra kršćanima, od toga 44% su katolici, a sličan postotak su protestanti. Čak 36% njemačkog stanovništva sebe smatra ateistima, da su bez religije. To proizlazi iz studije "Suživot u religijskoj raznolikosti" koju je provela Fondacija Bertelsmann.

Islam, u međuvremenu, nastavlja rasti.

Studija "Suživot u religijskoj različitosti" otkriva pripadnost Nijemaca na temelju podataka do kojih je došao Religionsmonitors 2023, za koji je institut za društvena istraživanja Infas analizirao rezultate ankete na 4363 građana starijih od 16 godina.

Druga vjerska zajednica u Njemačkoj, nakon kršćanstva, kojoj pripada 50% Nijemaca, je islam, kojem pripada 8,5% stanovništva. Slijede hinduizam (1,3%), budizam (0,9%) i judaizam (0,3%). Čak 35,9% njemačkog stanovništva tvrdi da ne pripada niti jednoj vjerskoj zajednici, odnosno, više od trećine.

Prema istraživanju, 44,6% kršćana sebe smatra katolicima, a 43,7% protestantima, tako da su oni gotovi izjednačeni. Osim toga, 3,7% kršćana tvrdi da pripada pravoslavnoj crkvi, 2,3% slobodnoj evangeličkoj crkvi i 4,3%, iako kažu da su kršćani, ne pripadaju nijednoj denominaciji.

Još jedan zanimljiv rezultat proizlazi iz analize podataka. Protestantska novinska agencija Idea izvještava: "Među skupinom slobodnih kršćana ili pentekostalaca, četiri petine (82%) kaže da vjeru smatra vrlo važnom ili dovoljno važnom u svom svakodnevnom životu. Među pravoslavcima, 50% dijeli to mišljenje, među katolicima 37%, a među protestantima nacionalnih crkava 30%."