Koliko je medicinskog kadra (ljekari, medicinske sestre / tehničari...) od početka godine do danas napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), javnost ne zna jer menadžment o tome šuti.

Iz Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine kažu kako tu informaciju nemaju, da im ih ustanove nisu dužne dostavljati, što su nam potvrdili i u Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo, dodajući da te informacije isključivo vode zdravstvene ustanove.

Ljekarske komore nemaju pojma

- Kada ljekar napušta kanton ili državu iz bilo kog razloga, on se obraća Ljekarskoj komori po zahtjevu da mu se izda dokument da se protiv njega nije vodio disciplinski postupak, tzv. goodstanding. Ako ljekar unutar Kantona Sarajevo mijenja zdravstvenu ustanovu, ne obraća nam se da mu izdamo bilo šta - kaže dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Ljekarske komore KS.

Koliko je tačno medicinskog kadra od 1. januara do danas napustilo KCUS, ne znaju ni članovi privremenog Upravnog odbora najveće zdravstvene ustanove u državi. Barem nam tako rekoše.

Dr. Dragan Stevanović kaže da su nadležne službe u KCUS-u zadužene da im tu informaciju dostave do sljedeće sjednice Upravnog odbora koja, kako nam reče naš sagovornik, još nije zakazana, ali bi trebala biti održana 20. juna.

- Zadužene su službe da prikupe i dostave članovima Upravnog odbora koliko je od početka godine medicinskog kadra napustilo KCUS i po kom osnovu. Prema mojim informacijama, ne radi se o nekom broju koji bi bio signifikantan i koji bi remetio funkcionisanje ustanove. Da se radi o nekom velikom broju, znalo bi se sigurno, bio bi alarm - kaže Stevanović.

No doc. dr. Jasmin Šutković, također član privremenog Upravnog odbora KCUS-a, kaže "kako ima informaciju da je dosta medicinskog kadra otišlo u ASA bolnicu".

- Nisam siguran, ali koliko znam iz KCUS-a je otišlo sedam ljekara, ali je došlo 15 ili 16. Manje-više popunjavaju se mjesta onih koji odlaze, ali ako nam ode sedam ljekara, a dođe 15, a trebali bismo imati 20 i nešto, onda ponovo imamo problem. Neki odlaze u prijevremenu, drugi u redovnu penziju - navodi Šutković.

Jedan od razloga odlaska kadra iz KCUS-a su i premještanja radnika na druga radna mjesta, na šta je krajem prošlog mjeseca upozorio i Sindikat radnika u zdravstvu KS.

Kako su naveli iz Sindikata, "to rade v. d. politički menadžmenti, koji su postavljeni u javnim zdravstvenim ustanovama, a sa radnih mjesta premještaju, odnosno smjenjuju radnike koji besprijekorno obavljaju svoje radne zadatke".

Kadar odlazi i zbog smjena nepodobnih

Zbog toga, prema riječima Sadikovića, Kanton Sarajevo ostaje bez kvalitetnog kadra koji ili prelazi u privatne ustanove ili odlazi iz BiH.

- Zašto nam odlazi kvalitetan iskusan kadar? Između ostalog i zato što se sa pozicija smjenjuju sposobni, odgovorni ljudi, a razlog je što ne pripadaju određenoj političkoj stranci. Takvi se smjenjuju, a dovode podobni i poslušni. Imamo saznanja da je u posljednje vrijeme samo desetak ljekara iz KCUS-a prešlo u novootvorenu privatnu ASA bolnicu u Sarajevu - kazao je Sadiković prošlog mjeseca za Faktor te dodao da će smjene, koje su izvršene bez valjanih razloga i obrazloženja, u narednom periodu biti predmet tužbi pred nadležnim sudom.

Polovinom maja na press konferenciji u KCUS-u, prim. dr. sci. med. Sanko Pandur, vršilac dužnosti direktora Discipline za nauku i nastavu, kazao je kako su napravili analizu kretanja kadra za period 2024-2045. godina, te da je utvrđeno da u narednih pet godina odlazi 145 ljekara i 250 medicinskih sestara u penziju.

Stevanović kaže kako trenutno u KCUS-u, kada je riječ o 145 ljekara koji odlaze u penziju, postoji zamjena za samo njih 20-ak te da su specijalizacije, koje su trebale biti provedene jučer, jedino rješenje.

Novinar Faktora je početkom sedmice (ponedjeljak, 10. juni) pismeno zatražio od KCUS-a da dostavi informaciju koliko je zdravstvenu ustanovu od 1. januara do danas napustilo medicinskog kadra? Odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Prethodnih godina svaki odlazak ljekara iz KCUS-a bio je medijski propraćen i javnost je znala gotovo svaku pojedinost o svakom pojedinačnom slučaju. Zašto sada šute iz KCUS-a i ne žele ili odugovlače odgovoriti na običan upit novinara, u kojem nisu zatraženi ničiji privatni podaci, možemo samo pretpostaviti.

(Faktor)