Elon Musk, najbogatiji čovjek na planeti čije se bogatstvo procijenjuje na više od 240 milijardi američkih dolara, izazvao je burnu raspravu na Twitteru, nakon što je napisao da je promijenio političku orijentaciju te da će ubuduće glasati za Republikance.

“U prošlosti sam glasao za Demokrate, jer su (uglavnom) najljubaznija partija. Ali, postali su partija podijela i mržnje, tako da ih više ne mogu podržavati i glasat ću za Republikance. Pratite sada kako će se odvijati njihova prljava kampanja protiv mene”, napisao je Musk.

Pojedini korisnici odgovorili su mu da su i Joe Biden i Donald Trump grozni te da su obje partije strašno naštetile Amerikancima.

Bilo je i onih koji su Musku savjetovali da ne bi trebao glasati ni za jednu, ni za drugu opciju, nego bi se trebao kandidirati za predsjednika.

Lauren Boebert, zastupnica Sjedinjenih Američkih Država od 2021. godine iz reda Republikanaca napisala je:˝Dobro došao na pravu stranu, Elon!˝

Howard Forman, profesor na Univerzitetu Yale odgovorio mu je:˝OVO je političko. Želiš li promijeniti svijet, ostani pri svojim principima i idealima. Kada napadaš stranke, političan si i kao takav ćeš i sam biti napadnut.˝

Svoju poziciju u ametičkom političkom spektru nedavno je predstavio na jednostavnom crtežu.

U komentarima se moglo pročitati i to da je Musk ˝savršeno dosljedan˝, zatim da živi u vlastitom balonu u kojem mu svi aplaudiraju i da misli da je upravu čak i kada činjenice i racio ukazuju na to da nije.

Neki su napisali da bi se trebao opredijeliti za nešto treće, kako bi se razbio dvopartijski monopol, dok ga neki od komentatora pitaju da li su Republikanci ljubazini. Također, neki su se prisjetili Muskove objave, kada je napisao:˝Da bi Twitter zadobio povjerenje javnosti, mora biti politički neutralan, što bi značilo da podjednako uznemirava i desnicu i ljevicu.˝