Sedam godina nakon početka napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na ovu osiromašenu zemlju, žrtve se gomilaju u statistici i masovnim grobnicama. Mnogi su životi u Jemenu prekinuti prerano, za više od 1400 jemenske djece, projektili lansirani s neba bili su smrtna kazna.

Tragedija Jemena ispisana je u različitim poglavljima, a sva su nedovršena. Dana 25. marta 2015. godine, kada je Saudijska Arabija otvorila vatru, uspjela je samo dodatno pogoršati situaciju u zemlji u kojoj haraju pobunjenici Huti, šiitska grupa koju podržava Iran.

Između avgusta i septembra 2014. njihove agresivne milicije zauzele su Sanu, što je rezultiralo pučem i nasiljem koje je kulminiralo u februaru 2015. svrgavanjem predsjednika Hadija, raspuštanjem Parlamenta i formalnim preuzimanjem vlasti od strane Revolucionarnog odbora. Grupacija se sastoji od oko 200.000 pripadnika.

Prije tačno sedam godina koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokrenula je ništa manje agresivnu vojnu kampanju u želji da vrati Hadija na vlast. Sedam godina kasnije, danak se mjeri hiljadama ljudi poginulih od projektila i humanitarnom katastrofom s nesagledivim posljedicama.

Prema podacima nevladine organizacije Yemen Data Project, vojna koalicija je otad pokrenula više od 24.000 zračnih napada različite jačine. U bombardiranju je ubijeno gotovo 9.000 civila, uključujući 838 žena i 1.419 djece. U izvještaju objavljenom nekoliko dana prije sedme godišnjice početka napada, ova organizacija takođe ukazuje da je "10% svih zračnih napada zahvatilo stambena naselja, što je uzrokovalo 40% svih civilnih žrtava".

Projektili su padali i na bolnice, Yemen Data Project bilježi da su "medicinske ustanove bombardovane 90 puta, ubivši i ranivši 222 civila". Dalje, najmanje 541 civil je ubijen i ranjen u 394 zračna napada na obrazovne objekte, uključujući škole i fakultete.

"Postrojenja za vodu i struju bombardovana su 153 puta, pri čemu je poginulo 107 civila. Tržnice su bombardovane 228 puta, farme 772 puta a 67 zračnih napada pogodilo je skladišta hrane", opisuje jemenska nevladina organizacija.

U oktobru 2021. došlo je do raspuštanja Grupe eminentnih stručnjaka UN-a (GEE) za Jemen, što je imalo alarmantan učinak na civilno stanovništvo: od tada je bilo najmanje 200 zračnih napada svaki mjesec, s vrhuncem od 400 posljednjih dana januara.

Situacija je sada dodatno otežana zbog ruske agresije na Ukrajinu. Jemen uvozi 42 posto žitarica iz Ukrajine, a cijene su već počele rasti. U Sani je kruh poskuoio za 35 posto. Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) upozorila je da "66% stanovnika jemena ovisi o humanitarnoj pomoći kako bi preživjeli", dok su "eskalacija sukoba, nesigurnost, embargo i kolaps ekonomije doveli da 80% stanovništvo živi ispod granice siromaštva". Procjenjuje se da u Jemenu trenutno ima 17,3 miliona gladnih, dok predviđanja pokazuju da će do kraja godine taj broj vjerovatno porasti na 19 miliona.