"Zastrašujuće je da građani Kantona Sarajevo imaju premijera koji djeluje potpuno nezainteresovan za katastrofalnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu u kojem su oružani obračuni, egzekucije, ulična ubistva i bombaški napadi postali svakodnevnica. Nakon nedavna dva teška ubistva, kao i saobraćajne nesreće – teškog krivičnog djela koje je izvršio presuđeni kriminalac, u proteklih sedam dana u Sarajevu su bačene četiri bombe a sinoć se na Dobrinji desio i pokušaj otmice" saopćili su iz SDA.

Napominju da je Edin Forto postao premijer u ime tzv. Trojke zahvaljujući “preletačima” tj. kupovinom ruku zastupnika iz drugih stranaka poput Aljoše Čampare.

Ne iznenađuje što je takav projekat potpuno neuspješan jer im skupštinsku većinu drže plaćene ruke koje su sve vrijeme mandata morali dodatno hraniti i umjesto na rad i projekte vrijeme su trošili na čuvanje kupljene labave skupštinske većine" ističu iz KO SDA Sarajevo i dodaju:

"Stoga, ponovo pozivamo Edina Fortu, NIP-ovog ministra Admira Katicu – Tegeltijinu desnu ruku, kao i tri godine neocijenjenog komesara policije KS Nusreta Selimovića da osiguraju sigurnost građanima Sarajeva. Neka prekinu obračune kriminalnih narko grupa u Kantonu Sarajevo i neka spriječe divljanje kriminalaca na ulicama koji ugrožavaju živote naše djece i živote svih građana Sarajeva. Ako bar toliko nisu sposobni uraditi onda neka odstupe, neka se riješe tereta koji nisu u stanju nositi i prepuste svoja mjesta onima koji su spremni preuzeti odgovornost i Sarajevo učiniti sigurnim gradom za život".