Na što će ličiti oktroirana vlast Federacije Bosne i Hercegovine, ako bude izglasana u Parlamentu tog entiteta, najbolje govori podatak da će mjesto minsitra unutarnjih psolova, umjesto Almina Hopovca iz SDP-a, zauzeti Ramo Isak.

Dojučerašnji član Narodnog evropskog saveza, nasilnik i dva puta pravosnažno osuđen. Prvi put je osuđen 2011. godine na dva mjeseca uvjetno zbog ugrožavanja sigurnosti prijetnjom novinaru.

Tri godine kasnije Ramo Isak je osuđen na šest mjeseci uvjetno zbog nasilničkog ponašanja. Prema presudi, Isak je u centru Zenice svojim džipom prepriječio put drugom vozilu i uz psovke udarao vozača drškom pištolja u glavu.  

Suđeno mu je i 2016. godine, ali je predmet ušao u zastaru. Razlog za suđenje opet je bilo nasilničko ponašanje. Prema optužnici sa trojicom naoružanih muškaraca je prijetio govoreći: "Pucaj, pucaj, ubij ga!"

Obje presude brisane su iz krivične evidencije. Zbog toga Isak smatra da se one nikada nisu ni dogodile, pa u medijima javno tvrdi kako posjeduje potvrdu da nikada nije osuđivan. 

Ramo Isak je u februaru ove godine ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu prijetio novinaru portala Žurnal, Amarildu Gutiću. Prijetnje su, kako je objavio taj medij, bile upućene neposredno pred održavanje ročišta povodom tužbe koju je Isak pokrenuo protiv Žurnala. Zbog navoda u filmu “Bitka za policijskog komesara” podigao je čak dvije prijave za klevetu. Prvu je, prvostepeno, izgubio.

To nije bio prvi put da je Isak prijetio novinaru Žurnala, tražio je od različitih osoba da Gutiću poruče kako će se “konačno obračunati s njim”.

Kandidat za ministra unutrašnjih poslova doskora je bio zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza te vlasnik zaštitarske agencije “Condor”, koja sarađuje sa nizom javnih institucija.

Njegov sin Arnel Isak zastupnik je u Parlamentu Federacije BiH i njegova je „ruka“ bila ključna u nakani Trojke i HDZ-a da ocu Rami ponude ministarsku fotelju u oktroisanoj federalnoj Vladi.