Kada je postigao golove protiv Udinesea Cristiano Ronaldo nadmašio je Peléa (757 golova) u ukupnom poretku liste najbolnjih strijelaca svijeta svih vremena. Makar se tamko činilo iz nekih podataka jer postoje i drugi koji nude sasvim drugačiju verziju u kojoj Cristiano još nije ni sustigao brazilsku zvijezdu, a čak ispred sebe ima još pokojeg igrača.

Prema prvoj verziji, Portugalac u dvadeset godina karijere ima 758 golova, i nalazi se iza Čeha Josefa Bicana, koji je između 1931. i 1955. postigao 759 golova. Peléu njie trebalo dugo da „udari“ na napadača Juventusa, brzo je ažurirao svoj Instagram račun sljedećom porukom: "Strijelac svih vremena (1.283 gola)."

Brojka koja se, čak i da nije lažna, ne smije uzeti u obzir jer su njoj dodati golovi postignuti u prijateljskim utakmicama. Primjer je susret iz 20. septembra 1977. godine, prijateljska utakmica između New York Cosmosa i neke kineske ekipe. Ove statistike prikupljaju golove samo na službenim utakmicama.

Kada je Leo Messi nedavno srušio još jedan rekord Peléa, kada je postao najbolji strijelaca u historiji s istim klubom Brazilac je to primio na sasvim drugačiji način od onog na koji je reagirao na Ronaldove golove. Tom je prilikom Pelé koristio svoj Instagram da čestita Argentincu: «Čestitam na vašem historijskom uspjehu, Lionel. Ali prije svega, čestitam vam na lijepoj karijeri u FC Barcelona. Priče poput naše, da smo toliko dugo voljeli isti klub, nažalost će biti sve rjeđe u nogometu ”, napisao je.

Cristianove su brojke jasne, ali kad je riječ o statistici Peléa ili Bicana, moramo se vratiti u sredinu prošlog stoljeća, vrijeme u kojem su se mnoge utakmice zgubile u sjećanju i teško da postoje grafički dokumenti koji svjedoče o tome dogodilo u određenom susretu.

Stoga je najbolje otići u provjerene baze podataka kako biste potvrdili jedan ili drugi zapis, iako se oni ne podudaraju uvijek u njihovim evidencijama. Postoji nekoliko primjera.

Prema novinaru @ 2010MisterChip (njegovim aliasom na Twitteru), Cristiano je samo jedan gol daleko od toga da bude najbolji strijelac u historiji nogometa. Portugalac je trenutno drugi na tabeli postigavši ​​758 golova u 1.035 službenih utakmica, nadmašivši Peléa, koji je postigao 757 golova u 815 službenih utakmica. Ispred njih je samo Bican, koji je u 495 utakmica vidio gol 759 puta.

Međutim, prema Međunarodnoj federaciji nogometne historije i statistike (IFFHS), tijelu osnovanom 1984. godine koje prima logističku potporu od FIFA-e, Pelé je tijekom svoje karijere postigao 767 golova u službenim utakmicama raspoređenim na sljedeći način: 647 u dresu Santosa, 37 s New York Cosmosom, šest s ekipom iz Sao Paula i 77 s reprezentacijom Brazila. Stoga bi to bilo deset golova više od gore spomenute cifre i, prema tome, Cristiano je još uvijek deset golova udaljen od njega.

Tih 767 golova koje je IFFHS dodijelio Peléu podudaraju se sa statistikom koju je izvijestio Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation, još jedna međunarodna organizacija osnovana 1994. godine.

Potonja daje Bicanu 805 golova, pedeset više nego što su mu dali drugi rekordi. I ne samo to, prema RSSSF-u, čak bi i Romario i dalje bio iznad Cristiana Ronalda, jer je u službenim utakmicama postigao 772 gola. Prema tome, prema ovoj organizaciji historijska klasifikacija strijelaca bila bi sljedeća: Bican (805 golova), Romario (772), Pelé (767) i Cristiano (758).

Međutim, nema sumnje da vrijeme igra u korist Cristiana. S 34 godine, za mjesec će napuniti 35 godina, čini se da još uvijek nije ni blizu penzije i sve ukazuje na to da će i u narednim godinama nastaviti povećavati svoju bodovnu prednost.

Stoga, bez obzira na to ko je trenutno najbolji strijelac svih vremena, brojka koju bi Portugalac morao popraviti u najnepovoljnijem scenariju bio bi 805 golova na službenim utakmicama Bicana, što bi, uzimajući u obzir dosadašnju statistiku, mogao nadmašiti sljedeće sezone.