Američki predsjednik Joe Biden saopćio je da je vođa Al Kaide Ayman al Zawahiri ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u Kabulu, u operaciji za koju je rekao da je donijela pravdu.

Predsjednik Biden je u ponedjeljak, u večernjem obraćanju iz Bijele kuće, rekao da su američki obavještajni zvaničnici pratili Zawahirija do kuće Kabulu, gdje se skrivao sa svojom porodicom, pišu agencije. Dvije rakete Hellfire ispaljene su na al-Zawahirija dok je bio na balkonu sigurne kuće, rekao je jedan zvaničnik, dodajući da u napadu nije ubijen nijedan civil ili član porodice al-Zawahirija.

Zawahiri i njegov poznatiji prethodnik Osama bin Laden isplanirali su napade 11. septembra 2001. godine, nakon kojih su mnogi Amerikanci prvi put čuli za Al Kaidu.

Bin Laden je ubijen u Pakistanu 2. maja 2011. godine, nakon skoro decenije dugog lova.

Amerikanci su nudili 25 miliona dolara za informaciju o Zawahiriju, koj je u januaru 2006. bio meta američkog raketnog udara u blizini pakistanske granice s Afganistanom. U napadu su ubijena četiri člana Al-Kaide, ali on je preživio i objavio videosnimak dvije sedmice kasnije, upozoravajući američkog predsjednika Georgea W. Busha da ni on ni "sve sile na zemlji" ne mogu njegovu smrt približiti "ni sekundu bliže".

Što se tiče Zawahirija, Biden je rekao: "On nikada više, nikada više, neće dozvoliti da Afganistan postane sigurno utočište terorista jer je otišao i mi ćemo se pobrinuti da se ništa drugo ne dogodi."

"Ovog terorističkog vođe više nema", dodao je.

Operacija je značajna pobjeda u borbi protiv terorizma za Bidenovu administraciju samo 11 mjeseci nakon što su američke trupe napustile zemlju nakon dvodecenijskog rata.

Ko je Zawahiri?

Rođen u glavnom gradu Egipta, Kairu, 19. juna 1951. godine, Zawahiri je poticao iz ugledne porodice doktora i naučnika srednje klase.

Zawahiri se uključio u politički islam još u školi i uhapšen je sa 15 godina jer je bio član zabranjene Muslimanske braće - najstarije i najveće islamističke organizacije u Egiptu.

Njegove političke aktivnosti ga, međutim, nisu spriječile da studira medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu, na kojem je diplomirao 1974. i četiri godine kasnije stekao diplomu iz hirurgije, prenosi BBC.

Njegov otac Muhamed, koji je umro 1995. godine, bio je profesor farmakologije na istom studiju.

Zawahiri je u početku nastavio porodičnu tradiciju, sagradivši medicinsku kliniku u predgrađu Kaira, ali je ubrzo postao privučen radikalnim islamističkim grupama koje su pozivale na rušenje egipatske vlade.

Ubrzo nakon toga, odlazi u Pešavar u Pakistanu, a kasnije u susjedni Afganistan, gdje je osnovao frakciju egipatskog islamskog džihada dok je radio kao ljekar u zemlji za vrijeme sovjetske okupacije.

Zawahiri je preuzeo vodstvo Egipatskog islamskog džihada nakon što se ponovo pojavio 1993. godine i bio je ključna figura iza niza napada grupe na ministre egipatske vlade, uključujući premijera Atifa Sidqija.

Kampanja grupe za rušenje vlade i uspostavljanje islamske države u zemlji sredinom 1990-ih dovela je do smrti više od 1.200 Egipćana.

Godine 1997. američki State Department ga je imenovao za vođu grupe Vanguards of Conquest - frakcije Islamskog džihada za koju se smatra da je stajala iza masakra stranih turista u Luksoru iste godine.

Dvije godine kasnije, egipatski vojni sud ga je u odsustvu osudio na smrt zbog uloge u brojnim napadima koje je izvela njegova grupa.

Zapadne mete

Smatra se da je Zawahiri putovao svijetom tokom 1990-ih u potrazi za utočištem i izvorima finansiranja.

U godinama nakon sovjetskog povlačenja Afganistana, vjeruje se da je živio u Bugarskoj, Danskoj i Švicarskoj, a ponekad je koristio lažni pasoš za putovanje na Balkan, Austriju, Jemen, Irak, Iran i Filipine.

U decembru 1996. godine, navodno je proveo šest mjeseci u ruskom pritvoru nakon što je uhvaćen bez važeće vize u Čečeniji.

Prema izvještaju koji je navodno napisao Zawahiri, ruske vlasti nisu uspjele prevesti arapske tekstove pronađene na njegovom kompjuteru i on je uspio zadržati svoj identitet u tajnosti.

Vjeruje se da se 1997. godine Zawahiri preselio u afganistanski grad Jalalabad, gdje je bio stacioniran Osama Bin Laden.

Godinu dana kasnije, Egipatski islamski džihad udružio se sa pet drugih radikalnih islamističkih militantnih grupa, uključujući Bin Ladenovu Al-Kaidu, u formiranju Svjetskog islamskog fronta za džihad protiv Jevreja i krstaša.

Prvi proglas fronta uključivao je fetvu, ili vjerski edikt, koji dozvoljava ubijanje američkih civila. Šest mjeseci kasnije, dva istovremena napada uništila su američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, ubivši 223 osobe.

Zawahiri je bio jedna od ličnosti čiji su satelitski telefonski razgovori korišteni kao dokaz da iza zavjere stoje Bin Laden i Al-Kaida.

Dvije sedmice nakon napada, SAD su bombardovale kampove grupe za obuku u Afganistanu. Sljedećeg dana, Zawahiri je telefonirao pakistanskom novinaru i rekao: "Recite Americi da nas njeni bombaški napadi, prijetnje i akti agresije ne plaše. Rat je tek počeo."

U godinama nakon Bin Ladenove smrti, američki zračni napadi ubili su niz Zawahirijevih zamjenika, oslabivši njegovu sposobnost globalne koordinacije.

A posljednjih godina, Zawahiri je postao udaljena i marginalna ličnost, koja je samo povremeno slala poruke.

SAD će njegovu smrt proglasiti pobjedom, posebno nakon haotičnog povlačenja iz Afganistana prošle godine, ali Zawahiri je imao relativno malo utjecaja jer nove grupe i pokreti poput Islamske države postaju sve utjecajniji.

Novi vođa Al-Kaide će se bez sumnje pojaviti, ali će vjerovatno imati još manji utjecaj od svog prethodnika.