Kontrola ove čeličane postala je žarište u borbi za kontrolu nad Mariupoljom, uz žestoke borbe, pa čak i izvještaje o borbi prsa u prsa u dijelovima ogromnog industrijskog kompleksa koji koriste ukrajinski branioci.

Željezara i čeličana Azovstal jedna je od ključnih operativnih baza za nekoliko hiljada ukrajinskih boraca koji su ostali u opkoljenom gradu - a tačan broj boraca koji ga koristi nije poznat zbog nedostatka pouzdanih informacija, kažu stručnjaci.

Kruže glasine da je napadnut hemijskim oružjem, ali BBC nije mogao provjeriti ove navode.

Dr. Aglaja Snetkov, ekspert za rusku spoljnu i bezbjednosnu politiku s University College London, objašnjava da je fabrika bila ključni cilj kroz višesedmičnu opsadu azovskog lučkog grada.

Ona objašnjava zašto se objekat iz sovjetskog doba do sada uspješno odupirao Rusima. Naime, razlog je taj što je izgrađen da izdrži znatna oštećenja, a zbog svoje veličine i znatnog broja vojnika koji ga brane, pokazao se teškim i za pješadijsko osvajanje.

Snetkov kaže da je fabrika, kao i Mariupolj u širem smislu, pokazala izazove urbanog ratovanja.

Jako branjeno područje jedan je od posljednjih preostalih džepova otpora u Mariupolju, objašnjava obavještajni stručnjak Justin Crump.

Objašnjavajući prirodu borbi, bivši oficir britanske vojske opisuje ih kao složene bitke u gustim industrijskim zgradama.

Crump kaže da je fokus ruskog napada prvenstveno bio bombardiranje tog područja kao dio mukotrpne i spore taktike "iscrpljivanja branilaca" koji zauzimaju ogromnu lokaciju.

On objašnjava da to znači da su koristili tešku artiljeriju za uništavanje zgrada koje bi mogli koristiti branitelji, a potom su napredovali postupno kako bi smanjili smrtnost svojih vojnika.

Crump dodaje da su ukrajinske trupe u iznenađujuće "dobrom stanju" imajući u vidu brutalno bombardiranje koje je trajalo više sedmica, ali su u sve težoj situaciji nakon što im je snabdijevanje municijom i hranom prekinute više od sedam dana. Mnogi su sve više primorani da se predaju, kaže on.