Izbor prvog čovjeka ovog Univerziteta odvija se neposredno nakon skandala koji je priredio rektor Zlomušica. Prisjetimo se da je tada, još uvijek aktuelni rektor, Zlomušica prisustvovao obilježavanju "44. obljetnice" Sveučilišta u Mostaru. Naravno u pitanju je notorno prekrajanje historije, jer je Sveučilište počelo s radom tokom rata u Mostaru, i to na otetoj imovini Univerziteta. Svojim prisustvom Zlomušica je direktno učestvovao u falsificiranju historije i nanio štetu ugledu svom vlastitom Univerzitetu, koji je simbol otpora i opstanka Mostaraca, ali i Bošnjaka Hercegovine, svojevrsni vitalni nacionalni interes Bošnjaka u tom dijelu Bosne i Hercegovine. 

Prema riječima dobro upućenih izvora sa Univerziteta, mandat rektora Zlomušice obilježen je narušenim međuljudskim odnosima, nepoštivanjem pravnih procedura, nedemokratskim pokušajima usvajanja novog Statuta, pokušajima smjene tek izabranih članova Upravnog odbora i neprovođenjem odluka Upravnog odbora, a ostaje da se vidi ko će biti novi "prvi čovjek" ove javne visokoškolske ustanove u naredne četiri godine?

Ono što je poprilično sigurno, aktuelni rektor Zlomušica, koji je ujedno bio i šef kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara, u trenucima kada gradonačelnik Mostara nije izabran iz 15 pokušaja i preko godinu dana zbog SDP-ovih suzdržanih glasova, što je na kraju rezultiralo ponovnim izborom Ljube Bešlića iz HDZ-a, po svemu sudeći ponovo će se kandidirati za funkciju rektora. Bilo bi abnormalno, a neki kažu da bi dovelo i do totalnog kraha mostarskog Univerziteta ako bi Zlomušica bio izabran na još jedan mandat. Pojedinci sa Univerziteta takav ishod porede sa elementarnom nepogodom, a ko će biti protukandidati aktuelnom rektoru Zlomušici još uvijek je nepoznanica.