Još jedan rekordni prelazni rok zatvoren je u petak uvečer nakon vrućeg ljeta u kojem su klubovi Premier lige Engleske potrošili 2,36 milijardi funti (2,76 milijardi eura) na nove igrače, objavili su britanski mediji.

Zajednički izdaci 20 premijerligaških klubova tokom prelaznog roka oborili su prethodni rekord potrošnje od 1,92 milijarde funti (2,24 milijarde eura) postavljen prošlog ljeta, prema kompaniji za finansijske usluge Deloitte.

Klubovi iz Premier lige potrošili su čak 255 miliona funti (263 miliona eura) samo posljednjeg dana prelaznog roka, što je više nego dvostruko iznad 120 miliona funti (140 miliona eura) koliko je potrošeno posljednjeg dana prošlog ljeta.

Tim Bridge, vodeći partner u Deloitteovom Sports Business odjelu, rekao je:

“Drugo uzastopno ljeto rekordne potrošnje klubova iz Premijer lige sugerira da bi se rast prihoda mogao vratiti nakon pandemije. Skoro tri četvrtine klubova Premier lige, tačnije njih 14, potrošilo je više ovog ljeta nego prošlog, što odražava povećan intenzitet nadmetanja. I dalje postoji pritisak na klubove da se domognu vrhunskih talenata kako bi zadovoljili svoje ciljeve na terenu, bilo da se radi o kvalifikacijama za evropsko takmičenje ili jednostavnom održavanju svoje pozicije u Premier ligi.”

Dva najveća transfera ovog ljeta ostvarili su londonski klubovi, Chelsea i Arsenal, i to oba u vrijednosti većoj od 100 miliona funti. Chelsea je doveo veznog igrača Moisesa Caiceda iz Brightona za 100 miliona funti (117 miliona eura), a transfer bi mogao porasti na rekordnih 115 miliona funti (134 miliona eura). Arsenal je za dovođenje veznjaka Declana Ricea iz West Hama potrošio također 100 miliona funti uz mogućnost dodatnih pet miliona (5,8 miliona eura) ukoliko se ispune određeni uslovi.