Istraživači iz Microsofta rekli su u četvrtak da su pronašli, kako vjeruju, mrežu lažnih naloga na društvenim mrežama pod kontrolom Kine koji pokušavaju utjecati na američke glasače korištenjem vještačke inteligencije.

Glasnogovornik Ambasade Kine u Washingtonu rekao je da su optužbe da Kina koristi vještačku inteligenciju za stvaranje lažnih naloga na društvenim mrežama “pune predrasuda i zlonamjernih špekulacija” i da se Kina zalaže za sigurnu upotrebu ove vrste tehnologije.

U novom izvještaju iz Microsofta govore da su nalozi na društvenim mrežama dio sumnjive kineske informativne operacije. Kampanja je imala sličnosti s aktivnostima koje je američko Ministarstvo pravde pripisalo “elitnoj grupi unutar (kineskog) Ministarstva javne sigurnosti”.

Istraživači nisu precizirali koje su platforme društvenih mreža pogođene, ali screenshoti u njihovom izvještaju pokazuju postove s onoga što liči na Facebook i Twitter, sada poznat i kao X.

Izvještaj naglašava napeto okruženje društvenih mreža u trenucima dok se Amerikanci pripremaju za predsjedničke izbore 2024. godine.

Američka vlada optužila je Rusiju da se miješala u izbore 2016. prikrivenom kampanjom na društvenim mrežama i upozorila na naknadne napore Kine, Rusije i Irana da utječu na birače.

Izvještaj je dao ograničene primjere nedavnih aktivnosti i nije detaljno objasnio kako su istraživači te postove pripisali Kini.

Glasnogovornik Microsofta rekao je Reutersu da je istraživač kompanije koristio “višestruki model atribucije”, koji se oslanja na “tehničke dokaze, dokaze ponašanja i kontekstualne dokaze”.

Kampanja je počela da koristi tehnologiju generativne vještačke inteligencije otprilike u martu 2023. za kreiranje politički nabijenog sadržaja na engleskom i “imitiranja glasača u SAD-u”, rekao je Microsoft.

Generativna AI može kreirati slike, tekst i druge medije od nule.

Novi sadržaj je mnogo “privlačniji od neugodnih vizuala koje su u prethodnim kampanjama koristili akteri kineskih nacionalnih država, a koji su se oslanjali na digitalne crteže, foto kolaže i druge ručne grafičke dizajne”, napisali su istraživači.

List je naveo primjer jedne slike generirane vještačkom inteligencijom, za koju je Microsoft rekao da dolazi s kineskog naloga, a koja prikazuje Kip slobode kako drži pušku s natpisom: “Sve se baca. BOGINJA NASILJA.”

Glasnogovornik Microsofta rekao je da su identificirani nalozi pokušali izgledati kao američki tako što su naveli njihovu javnu lokaciju u SAD-u, postavljajući američke političke slogane i dijeleći hashtagove koji se odnose na domaća politička pitanja.