Potez najveće azijske rafinerije nafte da obustavi potencijalno pola milijarde dolara ulaganja u rafineriju nafte i poduhvat da plasira ruski gas u Kini naglašava rizike čak i za najvažnijeg diplomatskog partnera Rusije od neočekivano teških sankcija Zapada.

Peking je više puta izrazio protivljenje sankcijama, insistirajući da održi normalnu ekonomsku i trgovinsku razmjenu s Rusijom, i odbio je da osudi akcije Moskve u Ukrajini ili ih nazove invazijom.

Ali iza kulisa, kineska vlada savjetuje oprez kineskim kompanijama koje posluju s kompanijama koje se suočavaju sa sankcijama. Kineska vlada vrši pritisak na kompanije da pažljivo pristupe investicijama u Rusiji, njenom drugom po veličini dobavljaču nafte i trećem po veličini dobavljaču gasa.

Otkako je Rusija izvršila invaziju prije mjesec dana, tri kineska državna energetska giganta - Sinopec, China National Petroleum Corp (CNPC) i China National Offshore Oil Corp (CNOOC) - procjenjuju uticaj sankcija na svoje investicije u Rusiji vrijedne više milijardi dolara, rekli su izvori s direktnim saznanjima o tome.

"Kompanije će strogo slijediti vanjsku politiku Pekinga u ovoj krizi", rekao je izvršni direktor jedne državne naftne kompanije. "Nema prostora da kompanije poduzmu bilo kakve inicijative u smislu novih investicija."

Ministarstvo vanjskih poslova ovog mjeseca pozvalo je zvaničnike iz tri energetske kompanije da razmotre svoje poslovne veze s ruskim partnerima i lokalnim operacijama, rekla su dva izvora koja znaju za sastanak. Jedan je rekao da ih je ministarstvo pozvalo da ne preduzimaju nikakve ishitrene poteze kupovinom ruske imovine.

Kompanije su uspostavile radne grupe za pitanja vezana za Rusiju i rade na planovima za vanredne situacije za prekide poslovanja i u slučaju sekundarnih sankcija, rekli su izvori.

Izvori su zamolili da ne budu imenovani, s obzirom na osjetljivost stvari. Sinopec i druge kompanije su odbile da komentarišu ove navode.

Ministarstvo je saopćilo da nema potrebe da Kina izvještava druge strane o tome "da li postoje interni sastanci ili ne".

"Kina je velika, nezavisna zemlja. Imamo pravo da obavljamo normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju u različitim oblastima s drugim zemljama širom svijeta", navodi se u saopćenju poslanim faksom.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Kina zna da je njena ekonomska budućnost vezana za Zapad, nakon što je upozorio kineskog lidera Xi Jinpinga da bi Peking mogao požaliti što se priklonio ruskoj invaziji Ukrajine.

Podsjetimo, plan Sinopeca je bio da se udruži sa Siburom, najvećim ruskim proizvođačem petrohemijskih proizvoda, u projektu sličanom Amurskom gasnom hemijskom kompleksu u istočnom Sibiru vrijednom 10 milijardi dolara, a koji je 40% vlasništvo Sinopeca i 60% Sibura. Projekat bi trebao biti realiziran 2024. godine.

„Kompanije su htjele da repliciraju Amurski poduhvat izgradnjom još jednog i bile su usred izbora lokacije“, rekao je izvor.

Sinopec je obustavio projekat nakon što je shvatio da je manjinski dioničar Sibura i član uprave Genady Timchenko sankcionisan od strane Zapada, rekao je izvor. Evropska unija i Velika Britanija su prošlog mjeseca uvele sankcije Timchenku, dugogodišnjem savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, i drugim milijarderima koji su povezani s Putinom.

Sam projekat Amur suočava se sa poteškoćama u finansiranju, rekla su dva izvora, jer sankcije prijete da uguše finansiranje ključnih banaka, uključujući rusku Sberbanku i evropske kreditne agencije pod kontrolom države.

"To je postojeća investicija. Sinopec pokušava da prevaziđe poteškoće u finansiranju," rekao je izvršni direktor kompanije sa sjedištem u Pekingu.

Sibur je saopćio da nastavlja saradnju sa Sinopecom, uključujući zajednički rad na postrojenju Amur. Negirao je da postoji plan da se udruži sa Sinopecom za projekat sličan Amurskom gasnom hemijskom kompleksu u istočnom Sibiru.

"Sinopec aktivno učestvuje u pitanjima upravljanja projektom, uključujući nabavku opreme, rad sa dobavljačima i izvođačima. Također zajedno radimo na pitanjima finansiranja projekta", rekao je Sibur za Reuters.

Sinopec je također obustavio pregovore o snabdijevanju tržišta gasom sa ruskim proizvođačem plina Novatekom zbog zabrinutosti da je Sberbank, jedan od Novatekovih dioničara, na posljednjoj američkoj listi sankcija, rekao je jedan izvor s direktnim saznanjima o tom pitanju.

Timchenko je u ponedjeljak dao ostavku iz odbora Novateka zbog sankcija. Novatek je odbio da komentariše ovo pitanje.

Novatek, najveći nezavisni proizvođač gasa u Rusiji, sklopio je preliminarni ugovor 2019. sa Sinopecom i Gazprombankom o stvaranju zajedničkog preduzeća za prodaju tečnog prirodnog gasa Kini, kao i distribuciju prirodnog gasa u Kini.

Osim planirane Sinopecove fabrike u Amuru, CNPC i CNOOC bili su među najnovijim investitorima u ruski sektor prirodnog plina, preuzimajući manjinske udjele u velikom izvoznom projektu Arctic LNG 2 2019. i Yamal LNG 2014. godine.