Na prvom kongresu Pokreta demokratske akcije (PDA), održanom 18. decembra 2021. godine, za predsjednika stranke izabran je Mirsad Kukić. Što uopće nije iznenađenje. Iako je već odavno oblik organiziranja poznat kao “djl” prevladan, u većini ovdašnjih političkih stranaka još je aktuelan. Kao počasni gost, predsjednik još jedne “djl stranke” Fahrudin Radončić, koji nije htio biti predsjednik, ali eto, nije imao izbora, oduševljeno je pljeskao na odluku kongresa PDA.

Kukić i Radončić postali su u posljednje vrijeme politički partneri. A ta politička ljubav, čini se, cvjeta. Malo prije spomenutog kongresa Kukić i Radončić su, objavio je u dešavanja unutar SBB-a uvijek dobro upućeni Dnevni avaz, razgovarali o “promjeni političke i ekonomske situacije u zemlji i deblokade njenog razvoja na euroatlantskom putu”.

Zajednički je konstatirano da treba uložiti maksimalne napore i iskazati toleranciju da opozicija izađe s jednim kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i udruži sve svoje snage kako bi nakon izbora 2022. godine ključne procese preuzele političke opcije koje žele razvoj, stabilnu Bosnu i Hercegovinu, mirnije regionalne odnose i zaustavljanje masovnog iseljavanja mladih iz Bosne i Hercegovine.

CHUCK NORRIS IZ BANOVIĆA

Kako idilično. Ko ne čita Dnevni avaz mogao bi pomisliti da je to dugotrajno, neraskidivo političko prijateljstvo dvojice takoreći biznismena, koji su u politiku ušli da društvu ponude svoje neprikosnovene vještine. Baš o tim vještinama pisao je Dnevni avaz, dok je bio još u Radončićevom vlasništvu dok ga nije prepisao na bivšu suprugu Azru, a i poslije toga, sve dok Kukić nije otišao iz SDA i formirao privatnu stranku.

Radončićev Dnevni avaz obavijestio je 2014. godine javnost o banovićkom Kim Jong-unu, lopovu i matematičkom geniju – Mirsadu Kukiću zvanom Kuko.

“Na tek završenim izborima kao kandidat za Parlament FBiH dobio je više od 22.000 glasova u svojoj izbornoj jedinici. Za jedne on je Kim Jong-un Banovića, za druge lopov, a za treće ‘matematički' genij koji je pronikao u mentalitet bosanskog birača, dok on sam za sebe kaže da je ‘stečajni upravnik političkih partija’. No, javno o njemu u Banovićima niko ne govori. Podatak da je na nedavnim prijevremenim općinskim izborima za načelnika Općine Banovići kandidat OO SDA Midhat Husić dobio 95 posto glasova onih koji su glasali na izborima, gdje je opet Kukić bio šef izborne parade, priskrbio je ovoj općini epitet izbornog fenomena, koji je u vremenu pluralizacije bh. društva teško objašnjiv. Uz sve pokušaje da od nekog od građana dobijemo bar i neodređen odgovor zašto se u Banovićima tako masovno glasa za SDA, odnosno da li neko ucjenjuje njihovu izbornu volju, kako su mnogi skloni da tumače, u srijedu, prilikom našeg boravka u ovom rudarskom gradiću, to nam nije pošlo za rukom. Od jakog pljuska mnogi su se na ulici taj dan štitili kišobranima koji velikim slovima reklamira SDA. Na naše pitanje jednom od takvih da li je i glasač stranke koju reklamira, hladno nam je odgovoreno da to nikoga ‘ne treba da se tiče’. Nema toga ko će u Banovićima pristati da nešto javno kaže protiv SDA općinske vlasti ili, ne daj Bože, Rudnika Banovići i Mirsada Kukića, koji upravlja i SDA-om, ali i ovim rudnikom. (...) Je li Kukić, zaista, toliko moćan da svim biračima u svojoj općini naredi kako će glasati, je li, kako neki tvrde, samo sposobni manipulator ili je, jednostavno, čovjek koji moć i utjecaj zna iskoristiti direktno na terenu komunicirajući s građanima, teško je procijeniti”, naširoko je pisao Dnevni avaz 2014. godine.

U jednom drugom tekstu Radončićev Avaz optužio je za kriminal Mirsada Kukića, tada direktora investicija u RMU Banovići i direktora RMU Munevera Čergića u kontekstu nabavke opreme za Rudnik iz SAD-a.

KRIMINALNI DVOJAC

Dnevni avaz je 2014. godine u tekstu posvećenom nabavci automobila Mazda za RMU Banovići o Kukiću napisao ovako: “Rudari pozivaju i istražne organe da provedu istragu o automobilu u vlasništvu preduzeća ‘Audi A6’, a koji uglavnom koristi Mirsad Kukić zvani Kuko, kako navode, Čergićev (Munever, bivši direktor RMU Banovići, op. a.) stranački šef. Kukić je kriminalni šef političar i privrednik, koji je zbog svojih ilegalnih poslova boravio i u zatvorskoj ćeliji, siva eminencija SDA. On je u saobraćajnoj nesreći koju je sam skrivio u Zavidovićima u potpunosti uništio automobil Audi A6 koji pripada rudniku, ali je na raspolaganju direktoru, navodi se u dopisu.”

O poslovima Kukića i Čergića list koji je utemeljio Radončić pisao je i 2011. godine, optužujući dvojac da su nezakonito slali rudare u penziju.

“Koliko prava sebi uzima Mirsad Kukić, kadar stranke SDA, sa svojim prijateljem i direktorom Rudnika mrkog uglja Banovići Muneverom Čergićem, u Banovićima su najbolje na svojoj koži osjetili bivši zaposlenici ovog rudnika Husein Šarić i Avdija Čolić. Čolića i Šarića u ovom rudniku ima na desetine, ali su se samo Avdija i Husein odlučili javno progovoriti o problemima i kršenju zakona od menadžmenta RMU Banovići. Iako ne ispunjavaju zakonske uvjete za penzionisanje zbog nedovoljnog broja godina radnog staža, Munever Čergić je Čolića i Šarića poslao u penziju.”

U još nekoliko navrata Dnevni avaz pisao je o Kukićevoj zloupotrebi položaja u RMU Banovići i s tim povezanim sudskim procesima.
Osim što imaju slične interese, Radončić i Kukić imaju i slične poglede na krupna politička pitanja u Bosni i Hercegovini, a u tome im se pridružio i Elmedin Dino Konaković, za kojeg je svojevremeno Radončić rekao da “glumi Šešelja u bošnjačkom korpusu”.

Zajednički imenitelj ove trojke jeste to što se zalažu za promjene Izbornog zakona na način da se udovolji HDZ-u i Draganu Čoviću uvažavajući takozvano “legitimno predstavljanje”, tačnije konačnu etnonacionalnu podjelu Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je kako dojučerašnji kriminalci, čija djela, dokazana ili ne, popunjavaju stranice Dnevnog avaza ubrzo nakon što budu istjerani iz SDA postaju državnici s vizijom kakvu ima i sam utemeljitelj Dnevnog avaza. Zapravo, više nije posve jasno šta ima je zajedničko, sudski dosjei ili državničke vizije.