KFOR je krenuo na okupljene ispred zgrade opštine Zvenčan, pri čemu je bacao suzavce kako bi se okupljeni demonstranti razišli. Srbi su takođe gađali njih kamenicama i raznim predmetima. Čule su se šok bombe. Jedno civilno vozilo je zapaljeno.

Rano jutros je došlo do kraćeg nemira kada su demonstranti bacajući suzavac pokušali da uđu u opštinski objekat, ali je policija upotrebila sprej da ih udalji.

Protest je istovremeno i u Leposaviću i Zubinom Potoku, gdje vojnici KFOR-a također čuvaju opštinske zgrade, ali je u ovim sredinama prilično mirno.

Novi gradonačelnici su u petak uz pomoć specijalaca Policije Kosova ušli u opštinske zgrade. Od tada su specijalci u zgradama, a Srbi protestuju.

Nakon sukoba KFOR-a sa srpskim demonstrantima u Zvečanu je sada mirno, javlja reporter Anadolije.

Inače, protesti su počeli jutros uz zahtjev da se svi specijalci Policije Kosova povuku iz opštinske zgrade.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je objavila da su "srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale kosovsku policiju, oficire KFOR-a i novinare".

"Ove neprihvatljive akte nasilja treba da osude svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabilizuju sjever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom", navela je Osmani.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier naveo je da SAD najoštrije osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa KFOR-a koje žele da održe mir.

"Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob", naveo je Hovenier.

Ambasador EU na Kosovu Tomas Szunyog rekao je da EU na Kosovu najoštrije osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa KFOR-a koji čuvaju mir.