Nakon samo par dana pretjeranog slavlja i potpuno neutemeljene euforije zbog "zelenog svjetla" za pristupne pregovore sa EU-om, možemo slobodno kazati da se lokomotiva našeg raskošno okićenog voza za Evropu pokvarila već na polaznoj stanici. Nije se ni pomjerila s mjesta, a već je nastao vrlo ozbiljan kvar, kazao je Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

- Kriv je ljudski faktor. Kriv je glavni "mašinovođa" Milorad Dodik (lider SNSD-a) i svi oni koji su mu neoprostivim nizom grešaka (posebno onaj Dodikov ubojiti četvrti delegat u Domu naroda PS BiH kojeg je dobio zahvaljujući SDP-ovom „grubom faulu“ nad opozicijom u RS-u), ustupaka i popuštanja svih vrsta praktično osigurali ulogu glavnog baje u ovoj nesretnoj koaliciji na vlasti. Govorim metaforično, naravno – dodao je Kešo.

Komentirajući prošlosedmične posebne sjednice NSRS-a, ponovne prijetnje Milorada Dodika i svađe partnera, prije svega SNSD-a i Trojke (SDP, Nip i Naša stranka) nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona, te odgovarajući na pitanje je li vlast u krizi, šta će biti s evropskim putem, šta očekivati dalje, Kešo je istakao da nam u stvarnosti na vrata kuca prijetnja potpunom blokadom i paralizom državne vlasti "od strane pomenutog političkog razbojnika iz Laktaša, ukoliko se u Parlamentu ili Ustavnom sudu BiH, po njegovom ultimatumu, ne poništi Schmidtov nametnuti Izborni zakon BiH".

NAGOVORIO SE

Dodik pita partnere iz "Trojke": Da neće možda Schmidt u naše ime pregovarati s Evropom?

- U stanju gotovo potpunog rastrojstva, Dodik je na sjednici NSRS-a potpuno izgubio kompas, negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, vrijeđao sve i svakoga, prijetio izgonom ovdašnjim ambasadorima nekoliko ključnih zemalja, aludirao na nova etnička čišćenja...

Iako mu se bliži neumitni kraj političke karijere, znakove čega i on jasno pokazuje, zahvaljujući mentorima iz Srbije i Rusije on još uvijek ima dovoljno snage da napravi velike probleme u BiH, posljedično i u regionu Zapadnog Balkana, što bi Rusiji omogućilo da podmetne Evropi veliki i opasni požar u njenoj avliji.

Stoga, budimo pribrani i oprezni, pripremimo se za krizu u kojoj bi se mogao i morao dogoditi i konačni rasplet. Pa da se napokon zna ko je ko u ovoj našoj evropskoj priči – istakao je Kešo.

Dodao je da treba naglasiti i veoma važnu činjenicu da je u svom bjesnilu Dodik na sjednici NSRS-a pred kamerama i očima javnosti počinio dva krivična djela.

- Prvo, negirao je genocid u Srebrenici, i drugo, odbio provođenje odluke visokog predstavnika o proglašenju Izbornog zakona BiH. Za ova se krivična djela prema važećem Krivičnom zakonu BiH bezuvjetno ide u zatvor na duže robijanje i "leti" iz politike. U njegovim godinama to praktično znači - za sva vremena – kazao je Kešo.

Dodao je da bi stoga Dodikova prijetnja da zbog Schmidtovog nametanja Izbornog zakona "ovoga puta on ide do kraja", mogla i morala značiti "do njegoovg vlastitog kraja".

- Omča oko vrata mu se steže, a na njoj je "gordijev čvor". Ali "Trojka" se, vidimo, već javlja svojim sada već antologijskim glasovima "razuma i kompromisa" i poziva Dodika (uz Dragana Čovića lidera HDZ-a, naravno) na razgovore i dogovore, želeći mu tako svojim rukama razvezati ili presjeći taj smrtonosni čvor – naglasio je Kešo.

Rekao je da je očigledno da spašavanje koalicije, odnosno sebe u njoj, za "Trojku" ima prioritet nad spašavanjem države Bosne i Hercegovine od direktnih rušilačkih udara podivljalog velikosrpskog ultranacionaliste Milorada Dodika.

ANTIBOŠNJAČKI I ISLAMOFOBNI LIKOVI

Zvizdić poručio da će i Dodik završiti na smetljištu historije: Ko god ima zrno pameti...

- Naravno da će "Trojkaši" ovaj pokušaj spašavanja sebe i koalicije sa Dodikom i Čovićem pokušati prodati javnosti pod parolom spašavanja evropskog puta naše zemlje. To, međutim, nije branjiva teza naprosto zato što Dodik uopće nije istinski opredijeljen za ubrzavanje evropskog puta BiH, nego za njegovo usporavanje, blokadu i napokon paralizu. On će to činiti sve do povoljne geopolitičke situacije u kojoj će ovoj zemlji pokušati zadati smrtonosni udarac – rekao je Kešo.

Ocijenio je da, ako se katkad i dogodi da Dodik popusti i učini poneki ustupak, bit će to samo zato da bi ostao u sedlu koalicije na vlasti i bio faktor odlučivanja, odnosno kočenja našeg evropskog puta.

- Ako to (lider NiP-a Elmedin) Konaković, (lider SDP-a Nermin) Nikšić i (lider Naše stranke Edin) Forto nisu shvatili do sada i pogotovo tokom historijski otrežnjujuće sjednice NSRS-a, onda neće nikada. I uzalud će oni sada pokušati da na tim eventualnim razgovorima uvjere Dodika da im Schmidtov nametnuti izborni zakon, "ako budu pametni pa sačuvaju koaliciju", donosi sve blagodeti njihovog kadrovanja i potom direktnog političkog upravljanja CIK-om.

UVREDE, PROVOKACIJE U NSRS

Dodik bjesnio i negirao genocid u Srebrenici: Bošnjacima može pripasti 25 posto, dočekat ćemo dan da se odvojimo od vas

Uzalud, jer čak i kada bi u tom Schmidtovom zakonu bile ispunjene sve najljepše želje i snovi Milorada Dodika koje je ikada sanjao, on ga ne smije prihvatiti jer bi Šmita priznao i učinio ga "legalnim", što bi mu otvorilo prostor za nametanja novih zakona (npr. onog o državnoj imovini). Što je još gore, prihvatanjem Schmidtovog zakona i priznavanjem legalnosti Schmidta kao visokog predstavnika u BiH, Dodik bi u paramparčad razbio koncepciju svoje vlastite odbrane u predmetu koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH, skratio bi suđenje i prečicom završio u zatvoru – naveo je Kešo.

Otuda, istakao je Kešo, sva ona Dodikova zgranutost i divljačka destruktivnost kao reakcija na jedan suštinski benigan zakon.

- Čini se na prvi pogled da Dodik topovima puca na komarca. Ali nije baš tako jer on dobro zna da je u pitanju "komarac malaričar" i da bi ga mogao trajno izbaciti iz stroja – zaključio je Kešo.

(Faktor)