Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagirao je danas na izjave bivšeg političara Ive Komšića o ˝radikalizaciji Bošnjaka i njihovom nacionalizmu˝.

Reis Kavazović navodi da mu je Komšić prijatelj, a da je čitao o njegovom gostovanju na televiziji gdje je iznio svoja razmišljanja.

˝Sličnu priču sam čuo i od jednog stranog diplomate, ali nisam bio siguran od kuda ona dolazi. Poštovani Ivo Komšić ima mjesto kod mene zbog svega što je do sada učinio za Bosnu i Hercegovinu. No, ni ovaj put nije rekao u čemu se ogleda taj radikalizam; možda u tome što neki Bošnjaci prigovaraju međunarodnoj zajednici da ih nepravedno pritišće. Podmetanje Bošnjacima nekog orijentalnog geopolitičkog folklora je zbilja neozbiljno, ako nije zlonamjerno. Bošnjacima su dosta zla nanijela ta historijska podmetanja. Teško mi je vjerovati da je prijatelj Ivo na tom putu˝, naveo je reis Kavazović u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Inače, Komšić je jučer gostovao u programu Face TV-a, a između ostalog rekao je da Dodik želi radikalizirati Bošnjake kako bi se oni udaljili od zapadnih i priklonili ruskim vrijednostima.

Komšić je prvobitno rekao da postoje tri globalne geostrategije, a u Bosni i Hercegovini žive građani i jedne i druge vjeroispovijesti (islam i pravoslavlje, op.a) koji su u sferi interesiranja treće, odnosno euroazijske geopolitike i strategije zasnovane na ideji pravoslavnog i islamskog svijeta.

˝To je Balkan. I cijela ta linija ide prema Aziji. Ruska strategija, odnosno strategija rusko-srpskog sveta može se uklopiti u ovu euroazijsku geopolitičku strategiju. (...) Imamo stranke u Srbiji koje su vrlo jasno opredijeljene za rusko-srpski svet, a i srpske stranke iz Bosne i Hercegovine. S druge strane, hrvatska politika koju predstavlja HDZ kao najmoćnija stranka, koja je dvadesetak godina bila u koaliciji sa strankama iz Rs-a i kao takva bila je veliki remetilački faktor, međutim u posljednje vrijeme zemlje EU i NATO-a traže od HDZ-a da slijedi put eurointegracija i vidite da se HDZ, bolje Čović, distancirao od Dodika. I sada imamo bošnjačku stranu, bošnjačku politiku, koja je izdijeljena između liberalno-demokratskih stranaka i SDA. Za mene je veliko iznenađenje da je u zadnje vrijeme SDA promijenila svoju politiku. SDA nikad nije bila protiv Evrope i protiv Amerike, ali sada imate kampanju koju vodi lider SDA sa grupom oko njega, koja je usmjerena protiv Evrope, protiv evropske demokratije, protiv sekularizma i protiv ruskih prava i nacionalnih prava. Žele se distancirati od politike SAD-a i EU. To je ovo što se zove euroazijska strategija, odnosno tursko-ruski blok, gdje prednjače Putin i Erdogan˝, rekao je Komšić, dodajući da su neki ˝krugovi iz SDA otvoreno govorili da se treba okrenuti ka Putinu˝.

Također, Komšić naglašava da Milorad Dodik, predsjednik Rs-a nema moć da uništi ovu državu, ali da mu je cilj radikalizirati Bošnjake.

Na optužbe o "radikalizaciji", koje dolaze i od međunarodnih diplomata, regirao je i Glavni odbor SDA, koji je danas usvojio niz zaključaka, među kojima i onaj koji se odnosi na dovođenje u kontekst sa ˝radikalizacijom˝.

˝Glavni odbor SDA osuđuje pokušaje predstavnika antidržavnih politika, politika iz susjednih država, ali i dijelova međunarodne zajednice, da se stvori narativ o radikalizaciji Bošnjaka i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svakodnevnim uvredama i optužbama želi se isprovocirati radikalna reakcija, kako bi se pronašao alibi za postupke koji su usmjereni protiv interesa Bošnjaka. Takva tendencija, koja u sebi sadrži islamofobne elemente, ima za cilj da se oslabi pozicija i politički utjecaj najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini˝, navodi se u saopćenju SDA.

Također, naglašava se da se Bošnjaci i posebno Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nisu radikalizirali ni u najtežim vremenima Agresije na našu domovinu, ni nakon etničkog čišćenja i Genocida.

˝Upravo suprotno, i tada, kao i u poslijeratnom periodu, odlučno su se suprotstavljali takvim tendencijama. Promoviranje i odbrana vlastitog identiteta, vjere i dostojanstva nije i nikada neće biti radikalizam˝, saopćili su.