Treći uzastopni poraz, ujedno i jedan od najbolnijih od svog postojanja, uknjižila je fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Njemačkoj.

Prvi put u historiji, a u osmom međusobnom duelu, protiv Zmajeva je slavio Luksemburg. Na stadionu Bilino polje u Zenici gosti iz Luksemburga trijumfovali su rezultatom 2:0 i tako pobjegli Zmajevima na četiri boda prednosti na tabeli grupe J.

Za Zmajeve je utakmica počela šokantno. Pogriješio je Barišić, Sanches je prevario Šehića za vodstvo Luksemburžana u četvrtoj minuti.

U 18. minuti BiH je imala veliku šansu za poravnanje. Prvo je pokušao Stevanović, lopta se odbila do Kodre koji je uzdrmao stativu.

To je, otprilike, sve vrijedno što su uradili bh. fubaleri u prvom poluvremenu pa su na kraju sasvim zasluženo u svlačionicu ispraćeni zvižducima.

Već na startu drugog dijela selektor Hadžibegić izvršio je dvije izmjene. Na teren su ušli Hamulić i Hadžiahmetović, u svlačionici su ostali Tahirović i Kodro.

I u 46. minuti umalo novi šok u Zenici. Barreiro je izašao sam ispred Šehića i šutirao, a golman Zmajeva nekako nogom spašava svoju mrežu i ostavlja Zmajeve u životu.

Nekako se i očekivalo da će ovaj dvoboj biti puka suprotnost u odnosu na okršaj s Portugalom, da će BiH imati posjed i to je bio problem, jer Zmajevi u večinu vremena nisu znali kako reagirati na postavljenu odbranu Luksemburga.

U 52. minuti provjeravao se videosnimak, poslije duela Džeke i Bohnerta u šesnaestercu Luksemburga, Gal Leibovitz, arbitar iz Izralea, otišao se sam uvjeriti i umjesto na korner pokazao na bijelu tačku.

Tri minute trajala je provjera, loptu je na iznenađenje mnogih namjestio Hadžiahmetović, a ne Pjanić, i zapucao je preko gola.

U 64. minuti centrirao je Pjanić, Hamulić šutirao glavom, golman Luksemburga je zaustavio udarac uz pomoć stative, ali svejedno je pomoćni sudija signalizirao nedozvoljenu poziciju.

Kada je Hadžibegić sve karte bacio u napad, mreža bh. tima ponovo se zatresla. Još jednom su bh. igrači slabo reagirali, igrala se 73. minute, jedan pogrešan pas na centru presjekli su gosti, Šehić je izašao daleko od svog gola, a Sinani pogodio mrežu.

Faruk odlazi, Vico odlazi, skandirali su poslije toga nezadovoljni navijači tražeći odgovornost selektora BiH i prvog čovjeka Fudbalskog saveza BiH.

Željenih šansi, a ni pogotka do kraja nije bilo pa su nemoćni bh. fudbaleri pognutih glava, a uz salve zvižduka okončali turobnu zeničku noć. Uz tri vezana meča bez postignutog gola odmor može početi"

Kvalifikacije za EURO nastavljaju se u septembru. BiH dočekuje Lihtenštajn osmog septembra, a tri dana poslije na rasporedu je gostovanje kod Islanda.