„Katar je umoran od PSG-a. Sada mu je cilj Manchester United.“ Riječi menadžera u jednoj rečenici sažimaju sve ono što znači recentni slučaj Mbappé. To je puno više od puke promjene tima. To je geopolitika sporta, početak procesa dominacije arapskih zemalja nad svjetskim sportom i borbe za moć između tri velike ekonomije Perzijskog zaljeva: Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Katara.

Emirati imaju aktuelnog prvaka Lige prvaka, Manchester City, a između ostalih i najbolju biciklističku ekipu na svijetu. Saudijci su kupili Newcastle i doveli ga do Lige prvaka te su nakon toga ojačali vlastitu ligu potpisivanjem ugovora s Cristianom Ronaldom, Benzemom i nekoliko drugih zvučnih imena koja sud aleko od penzije. Sve za vlastiti veliki cilj: Svjetsko prvenstvo 2030 od kojeg su ovih dana (privremeno) odustali.

Doha je dobila jackpot: Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Imat će Azijske igre 2030. i žele Olimpijske igre 2036. godine. Zajedno sa Formulom 1 i MotoGP Grand Prixom ili teniskim turnirima, pa čak i Svjetskim prvenstvom u košarci 2027. tu zemlju stavljaju samo središte sporta. Ali Katar želi više i smatra da gubi fudbalsku trku protiv Emirata i Arabije. Tu se pojavljuju Mbappé i PSG.

Pariška ekipa u koju Katarani ulažu od 2011. godine nije uspjela materijalizirati sav novac osvajanjem titule prvaka Evrope. Za razliku od šeika iz Cityja. Akumulirali su talente, od Ibrahimovića do Messija, Neymara, Ramosa ili samog Mbappéa, ali Liga prvaka se ne osvaja samo novcem. U međuvremenu, engleska Premier liga je postala najbolja liga, ona koja generira najviše novca i, što je najvažnije za Katarane, ona koju gleda najviše ljudi. To žele, ništa drugo: vidljivost i dominaciju.

Najava Mbappéa da neć produžiti ugovor u Parizu otkrio je stvarnost katarskog sportskog projekta. Al-Khelaifi, koji je 2021. priznao da "nikada nećemo prodati Mbappéa i da on nikada neće otići besplatno", sada je izjavio da će prodati Francuza ovog ljeta ako on ne obnovi svoj ugovor, koji ističe u junu 2024.

Ključ Katara danas je u Manchesteru. Šeik Jassim bin Hamad al-Thani blizu je kupovine Manchester Uniteda za šest milijardi eura. Sin bivšeg premijera Katara, on je predsjednik Islamske banke te zemlje i preuzet će 100% dionica kluba. Jassim se školovao u Londonu, gdje je živio s ocem i održava kontakte s velikim dijelom britanske aristokratije.

Tvrde da nemaju nikakve veze s državnim fondom Qatar Sports Investment kako bi izbjegli kontrolu UEFA-e koja ne bi dopustila da dvije ekipe koje imaju istog vlasnika igraju u Ligi prvaka. Jassim će stići s drugim fondom, drugom grupom, ali istog porijekla.