Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Katarau okončano je 18. decembra spektakularnom finalnom utakmicom između Argentine i Francuske. Slavili su Argentinci nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca rezultatom 4:2, a prethodno je bilo 2:2 nakon 90 i 3:3 poslije 120 minuta igre.

Upravo onako kako je završeno, tako je i proteklo gotovo cijelo Svjetsko prvenstvo, što najbolje ilustruje činjenica da se radi o najefikasnijem turniru u historiji Mundijala.

Naime, u Kataru su u 64 utakmice postignuta 172 gola, što je najviše do sada. Prosječno je postizano 2,7 golova po utakmici.

Najbolji strijelac Mundijala je Francuz Kylian Mbappe sa osam golova, dok je Francuska sa 16 pogodaka najefikasnija reprezentacija.

Argentinac Lionel Messi je proglašen za najkorisnijeg igrača Svjetskog prvenstva, a njegov zemljak Emiliano Martinez za najboljeg golmana. I trofej namijenjen najboljem mladom igraču turnira otišao je u ruke Argentincu Enzu Fernandezu.

Naslov svjetskog šampiona nakon 36 godina je otišao u Argentinu. Drugo mjessto je osvojila Francuska, treće Hrvatska, a četvrto Maroko, koji je postao prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Mundijala.